Spiritul de iniţiativă al femeilor la Calfa şi Varniţa aduce rezultate frumoase



poză 326 de femei de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au dat întâlnire joi, 13 martie la Calfa, raionul Anenii Noi, în cadrul unei vizite de studiu, care face parte din cadrul proiectului „Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului în dezvoltarea comunitară”. Scopul proiectului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Astfel, participantele s-au familiarizat cu rezultatele proiectului „Crearea Centrului de Informare şi Sprijin Calfa pentru persoanele din zona de securitate”, incluzând malul drept, localitatea Calfa şi malul stâng al Nistrulului, localitatea Speia.

În deschiderea programului, Olga Donciu, coordonatorul proiectului a reiterat activităţile desfăşurate şi impactul pe care l-a avut acest proiect. Ea a menţionat spiritul de implicare al cetăţenilor şi dorinţa de sprijin a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.   

Totodată, primarul de Calfa, Anenii Noi, Ludmila Ciaglic a invitat oaspeţii la proiectele comunitare: Serviciul Asistenţă Socială, Centrul de Plasament al Bătrânilor, Gimnaziul Calfa şi Grădiniţa Peştişorul de Aur. Participantele au apreciat spiritul de iniţiativă al primarului şi activismul femeilor din localitate, care se implică în soluţionarea problemelor sociale.      Tot în cadrul acestei întâlniri, femeile au participat la prezentarea rezultatelor finale în cadrul proiectului „Podeţul prieteniei între două grădiniţe „Romaniţa” din satul Varniţa şi grădiniţa „Guguţa” din satul Speia”.    Margarita Şmîga, coordonator de proiect  s-a declarat încântată de legătura durabilă pe care au stabilit-o cu partenerii din Transnistria, exprimând disponibilitatea de a continua colaborarea şi în afara proiectului.    

În cadrul vizitei de studiu, au fost vizitate proiectele comunitare „Centrul de Sănătate” şi „Centrele Vocaţionale”. Astfel, participantele au putut admira atelierele de lemnărie, tâmplărie, precum şi cel de broderie.La final, mulţumirea se putea citi cu uşurinţă pe chipurile femeilor, care şi-au propus să revină în aceste localităţi. Proiectul a constituit pentru beneficiari o rampă în stabilirea unor parteneriate viabile. Au făcut schimb de experienţă şi au stabilit contacte de durată.  

Ţinem să menţionăm că, acest proiect este finanţat în cadrul proiectului „Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului, în dezvoltarea comunităţii”, care este implementat de Centrul CONTACT, în parteneriat cu Institutul Independent de Drept si Societate Civilă din Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

Persoana de contact: Liliana Porumb, coordonator de programe al Centrului Contact. Tel: 22/233947.