Doar patru din cele 25 de primării ale raionului Ialoveni au răspuns la cererea de acces la informație depusă de IaloveniOnline



În cadrul proiectului „Îmbunătățirea transparenței guvernării locale în raionul Ialoveni”, la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, IaloveniOnline a adresat cereri de acces la informație tuturor Primăriilor din raionul Ialoveni. În aceste cereri, am solicitat informații despre bugetele localităților pentru anul 2014 cu cifrele pentru toate capitolele de venituri și cheltuieli.

Dintre toate primăriile doar Primăria Malcoci și Primăria Nimoreni ne-au expediat prin poșta electronică informațiile solicitate. Primăria orașului Ialoveni a răspuns și ea la solicitare, însă nu a oferit informațiile, ci ne-a sugerat să le accesăm pagina web unde va fi publicat bugetul. Într-adevăr, după adoptarea bugetului 2014, (spre deosebire de anii trecuți) acesta a fost publicat cu toate anexele și cifrele detaliate.

Primăria Bardar a răspuns cinci zile mai târziu printr-un e-mail şi ne-a comunicat că bugetul pentru anul 2014 încă nu a fost adoptat. Deși am replicat că suntem gata să așteptăm până după adoptare, nu am mai primit niciun răspuns. În acest context, menționăm și Primăria Ulmu, care nu a răspuns la solicitarea depusă, dar am reușit să vedem care este bugetul localității şi să-l publicăm, datorită faptului că reportera noastră a asistat la ședința Consiliului sătesc atunci când a fost adoptat bugetul.

Restul Primăriilor nu au dat niciun răspuns la cererea IaloveniOnline, deși, potrivit legii, trebuiau să ofere informațiile solicitate timp de 15 zile lucrătoare.

Articolul complet poate fi accesat AICI.