100 de tineri antreprenori din Republica Moldova şi România Au fost ghidaţi pe calea businessului, în cadrul Proiectului “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS”



Picture 387100 de tineri antreprenori din Republica Moldova şi România (judeţele Iaşi, Vaslui şi Suceava) au fost ghidaţi pe calea propriului business, în cadrul Proiectului “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS”. Proiectul esteco-finanţat din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013 şi este implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Patronatul Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi (PJIMM Iaşi).

Proiectul are o durată de implementare de doi ani, iar rezultatele acestuia au fost prezentate în cadrul conferinţe finale, la data de 18 decembrie 2013.

 “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS a constituit o pistă de lansare în afaceri pentru 50 de tineri din Republica Moldova şi 50 din România (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Suceava) cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani. Aceştia au pornit pe calea antreprenorialului dezvoltându-şi abilităţile în cadrul seminarelor, atelierelor de lucru, simulărilor şi întâlnirilor cu antreprenori din Republica Moldova şi România.

Tinerii/potenţiali antreprenori, divizaţi în 5 grupe a câte 20 de persoane, au participat la o serie de cursuri şi întâlniri cu oameni de afaceri, desfăşurateîn Republica Moldova şi România. Dincolo de subiectele teoretice abordate precum: Negocierea în afaceri, Prezentarea afacerii, Managementul relaţiei cu clienţii, Managementul conflictului organizaţional, etc., lectorii  s-au străduit să dezvolte la tineri abilităţi de lider.

”Toţi oamenii implicaţi în proiect am vrut să scoatem şi să promovăm liderul din fiecare tânăr, pentru că vor fi oameni de afaceri şi conducători de instituţii”, a menţionat Dl Neculae Viţelaru, Preşedintele Patronatului Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi (PJIMM Iaşi)

Mihail Bozianu este un tânăr apicultor pasionat de activitatea sa. Mihail a început afacerea sa cu suportul Programului PARE 1+1, iar recent a procurat un utilaj performant de colectare a mierii. Participarea la Programul“LEAD YOUR WAY TO BUSINESS” la ajutat să înţeleagă mai bine procesul de administrare a afacerii. A înţeles că nu trebuie să îi fie frică să ia credite de la bancă, dacă le gestionează corect. Tot în cadrul proiectului, tânărul a identificat un viitor partener de afaceri.

“Deşi am participat anterior la foarte multe sesiuni de instruire, în cadrul acestui proiect am avut acces la informaţii foarte preţioase. Acum nu îmi mai este frică să iau un credit”, a afirmat Mihail Bozianu.

Alexandru Bostan are o afacere de păstrare a fructelor şi legumelor, iniţiată cu suportul PARE 1+1 şi PNAET. În cadrul Programului “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS” , tânărul a avut ocazia să discute în detalii ideile sale cu oameni de afaceri experimentaţi.

“Mi-a plăcut foarte mult Programul“LEAD YOUR WAY TO BUSINESS”, în special faptul că instructorii sunt oameni de afaceri. Am primit sfaturi practice pe care nu le găseşti nici într-o carte de specialitate”, a menţionat tânărul antreprenor.

Este de menţionat că pe parcursul perioadei de implementare a Proiectului, tinerii, cu suportul consultanţilor în afaceri au elaborat în total 77 de business planuri, din diverse domenii servicii IT, birou de traduceri, curăţătorie chimică, cultivarea fructelor, legumelor, nucilor, arbuştilor, tutunului; creşterea păsărilor, confecţii din textile, fabricarea articolelor de încălţăminte, etc.

Cele mai bune 20 de idei de afaceri conturate în cadrul Proiectului „Lead Your Way to Business” au fost prezentate publicului în cadrul Forului Transfrontalier desfăşurat la Chişinău, la data de 19 decembrie. Juriul format din reprezentanţi ai mediului de afaceri din Iaşi şi Chişinău, au desemnat 4 cele mai bune idei de afaceri, care au fost premiate. De asemenea, au fost identificate oportunităţi de dezvoltare a afacerilor viabile.

“Dincolo de rezultatele imediat vizibile, cele cuantificabile, eu sunt sigură că în rezultatul acestui proiect vor apărea noi proiecte şi parteneriate între tinerii din Moldova şi România” a afirmat Dna Iulia Iabanji, Directorul General ODIMM.

Proiectul „Lead Your Way to Business” a prevăzut şi o serie de activităţi menite să ofere sprijin tinerilor antreprenori şi după finisarea acestuia. Au fost create două Centre Transfrontaliere de Suport al Afacerilor Start-up în Chişinău şi Iaşi, în cadrul ODIMM şi PJIMM, unde tinerii dornici să îşi creeze propria afacere au acces la literatură de specialitate şi pot beneficia de consultanţă şi suport.

Scopul principal al proiectului “LEAD YOUR WAY TO BUSINESS” a fost extinderea, intensificarea şi îmbunătăţirea procesului de cooperare transfrontalieră dintre Republica Moldova şi România, prin încurajarea şi susţinerea tinerilor (potenţiali antreprenori) de pe ambele maluri ale Prutului să iniţieze şi să dezvolte afaceri.

Mai multe informaţii gasiţi pe site-ul programului http://lead2business.md/ şi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/pages/Lead-Your-Way-to-Business/476917575657949.

ODIMM dezvoltă şi implementează programe şi proiecte menite să susţină ideile tuturor antreprenorilor ce doresc să dezvolte propria afacere. ODIMM este o instituţie publică, non-profit, creată de Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea nr. 538 din 17.05.2007 şi activează în coordonarea Ministerului Economiei.