Campania O familie fericită - o lume mai bună mai aproape de elevii din satul Glinjeni



Pe parcursul lunii noiembrie, elevii claselor a IX-XII-a din Liceul Teoretic M. Corlateanu au beneficiat de activități de informare oferite de voluntarii echipei Y-PEER. Tematica orelor informative a fost aleasă în concordanță cu specificul campaniei lansate de Centrul de Sănătate şi Clubul Familiei, și anume O familie fericită - o lume mai bună.

„Eu și colega mea Maria am explicat elevilor, adică colegilor noștri, ce vrea să transmită bebelușul prin mesajele luiAm organizat jocuri pentru ca elevilor să le fie mai vesel” ne-a spus Romina Tambur, liderul echipei Y-PEER Glinjeni.

Metodele interactive de lucru cu colegii au creat o atmosferă pozitivă și plăcută. Fiecare elev a avut ocazia să-și expună părerea, iar ceea ce nu era spus se completa de către Maria și Romina. Astfel, circa 40 de elevi au fost informați și cunosc un pic mai multe despre planificarea familiei, termenul de adresare la medic, acid folic și repere pentru o sarcină sănătoasă.

Tinerii au apreciat foarte mult lecția informativă realizată de voluntarii Y-PEER, ba chiar erau curioși să afle când mai pot participa la astfel de activitate. Unul din băieți chiar a menționat că "fetele  trebuie să fie cele mai responsabile în timpul sarcinii" la care noi cei din echipa am spus că "într-adevăr, fetele trebuie sa fie responsabile, dar partenerul trebuie să fie și el alături de gravidă, să o susțină și să-i poarte de grijă".

La activitatea noastră a fost prezentă profesoara de chimie, căreia i-a plăcut foarte mult ceea ce am realizat în cadrul liceului. Direcția scolii  ne-a primit cu mare drag și ne-a permis să facem această activitate, iar noi în final, ne-am simțit foarte bine” - conchide Romina T.

Având suportul dnei Natalia, profesoara de limbă rusă, precum și a administrației liceului, echipa voluntarilor, care acum e formată din 10 tineri entuziaști, are scopuri clare de a realiza și mai multe activități în promovarea sănătății pentru toți tinerii din comunitate.

 ** *

Aceasta activitate se încadrează în Campania de informare „O familie fericită - o lume mai bună!”, care se desfășoară în cadrul Proiectului moldo-elveţian „Modernizarea sistemului de perinatologie în Republica Moldova”‚ componenta „Comunitate”‚ implementată de Asociaţia Obştească „Progres prin Alternativă” în colaborare cu Institutul Tropical şi de Sănătate Publică din Basel‚ Elveţia.

Acțiunea este susţinută de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova (SDC). 

            Cîteva imagini de la activitate