Scrisoare Publică adresată Domnului Octavian Bodișteanu, Ministru al Tineretului și Sportului al Republicii Moldova



Stimate Domnule Ministru,

În contextul multiplelor cazuri de încălcare a legislației naționale de către companiile Work & Travel, inclusiv cazul nesoluționat al firmei companiei Global Business Consultanță și schema de spălare de bani descoperită recent de CNA, prin care participanții la program au fost prejudiciați cu cca 2 mln. Lei solicităm următoarele:

  1. Să inițiați, în colaborare cu Ministerul Justiției, procedura de modificare a legislației privind activitatea licențiată, care să prevadă:
    • Plafonarea venitului agențiilor Work & Travel;
    • Asigurarea obligatorie a contractelor în cadrul programului Work & Travel;
    • Cerințe sporite privind capitalul social minim pentru agențiile Work & Travel (corelate cu numărul de contracte semnate anual);
    • Alte cerințe pentru asigurarea unui nivel de protecție sporită a participanților la program.
  2. Inițierea dialogului tripartit Ministerul Tineretului și Sportului, societate civilă și agenții Work & Travel pentru a spori transparența activității acestora;
  3. Inițierea unui sistem de apreciere a Agențiilor Work & Travel după nivelul de siguranță a acestora.

Uniunea Internațională a Tineretului a inițiat un program de asistență juridică extrajudiciară gratuită pentru studenții care au fost prejudiciați în urma participării la programul Work & Travel și este disponibilă să conlucreze cu MTS în scopul promovării drepturilor acestora.

Această petiție va fi expediată și în formă scrisă în adresa Ministerului.

 

Cu respect,

Echipa Uniunii Internaționale a Tineretului

Articol adaugat de: Andrei Curararu