LEGEA PRIVIND LIBERA INTRUNIRE ESTE IN CONTINUARE INCALCATA, AFIRMA LIDERI DE OPINIE



4349liderideopinie.jpgLiderii mai multor organizatii nonguvernamentale au atras atentia luni, 12 aprilie, intr-o conferinta de presa asupra incalcarii drepturilor la intrunire si la libera exprimare. Potrivit lor, blocarea la 11 mai a paradei minoritatilor sexuale reprezinta un exemplu cras de discirminare, transmite Info-Prim Neo.

Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Golosceapov, afirma ca este binevenit faptul ca R.Moldova inregistreaza progrese ce tin de modificarea legislatiei cu privire la libera intrunire si libera exprimare. Totusi, in pofida faptului ca o asemenea lege a fost adoptata, aceasta nu se respecta. Dimpotriva, in practica lucrurile stau cu totul altfel, inregistrandu-se numeroase incalcari si chiar discriminari masive in acest sens.

Potrivit lui Evghenii Golosceapov, prin interzicerea de catre municipalitate a desfasurarii marsului minoritatilor sexuale si prin lipsa de interventie a organelor de politie in momentul imixtiunii unor grupuri protestare ce au dat buzna asupra reprezentantilor minoritatilor sexuale, acestora le-au fost ingradite o serie de drepturi stipulate in Conventia Europeana privind Drepturile Omului. Sursa citata este de parere ca incalcarea legii care a intrat in vigoare la 22 aprilie curent, a fost una constienta si asumata atat de catre autoritatile publice locale, cat si de catre autoritatile centrale tocmai prin refuzul acestora de a garnata si de a asigura buna desfasurare a gay-paradei. Iata de ce, drept rezultat, minoritatile sexuale nu au putut sa desfasoare actiunile pasnice care erau programate.

Directorul executiv al Centrului de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova "CReDO", Sergiu Ostaf, este de parere ca limitarea dreptului la intrunire este cauzata de lacunele legislatiei, dar si de aplicarea abuziva de catre organele de politie a normelor relevante. Potrivit sursei citate, legea respectiva a fost elaborata si aprobata in R. Moldova cu scopul ca tara sa se alinieze la standarde si principiii europene. Sergiu Ostaf, spune ca prin incalcarea legii date, R. Moldova risca sa fie catalogata drept un stat in care regimul autoritar isi poate face loc oricand atata timp cat nu se respecta doua valori europene de o maxima importanta: cea care tine de dezvoltarea democratiei si cea care se refera la respectarea tuturor drepturilor omului.

In aceste conditii organizatiile nonguvernamentale se adreseaza autoritatilor din R. Moldova cu solicitarea de a efectua cercetari rapide si eficiente asupra cazurilor de incalcare a drepturilor la libera intrunire si sa atraga la raspundere vinovatii implicati. Totodata, ei pledeaza pentru activitati educative si informative despre libera intrunire atat cu organele de drept, cat si cu reprezentantii administratiei publice locale si cu reprezentantii politiei.

Pe de alta parte, ONG-urile se adreseaza organizatiilor intrnationale sa-si exprime opinia referitor la recentele incidente si sa solicite explicatii de la guvernare cu privire la incalcarile efectuate.

Membrii organizatiei "Gender Doc-M" sustin ca vor ataca in judecata si vor cauta modalitati juridice de a atrage la raspundere Primaria si organele de politie pentru incalcarea drepturilor si discriminarea minoritatilor sexuale. 

 

Info-Prim Neo