CULORILE PRIMAVERII LA FALESTI - VERNISAREA EXPOZITIEI DE PICTURA SI DESENE LA FALESTI



vernisajfalesti.jpg"Ziua Europei" a pogorit la Falesti prin etapa de finalizare a Concursului international de desene si pictura „Petrica Grusca” si vernisarea lucrarilor in incinta ONG „Alianta intre generatii” (presedinte Gheorghe Sova), dar si pe galeria de desene plasate pe www.artsfalesti.ucoz.com.

Dincolo de emotiile ce i-au coplesit pe cei prezenti in aceasta ziua, cind si bunul Dumnezeu ne-a oferit o zi senina, remarcam seninatatea emanata din aceste lucrari. Acest fapt l-am sesizat cind ne-au parvenit lucrarile trimise prin grija doamnei Aurelia-Carmen Lupu, care reprezentau copii din clasele primare din comuna Mosnita Noua si Scolile Generale nr. 13 si nr. 15 din Timisoara. Emotionanta este implicarea doamnei Carmen Pasat (LT „M. Costin” din Pascani), care a reactionat printre primele din intreg spatiul romanesc prin trimiterea lucrarilor discipolilor ei, dar si prin diseminarea printre colegele sale a informatiei cu privire la concurs. Sau, cit de emotionanta poate sa fie explicatia doamnei educatoare Elena Zaharia din satul Coada-Stincii, comuna Ungheni (jud. Iasi), de care doar Prutul ne desparte, cum avea sa le spuna picilor de la gradinita in care activeaza?

Tot pe atit de importanta a fost insistenta studentei Iana Olaru de la Universitatea Tehnica din Moldova sa expuna citeva lucrari la tema, alaturi de profesorii Scolii de Arte Plastice din Falesti – Lia Grusca, Ion Roman si Gheorghe Grusca.
Mai bine de 191 de lucrari au fost plasate pe Internet si pot fi vizualizate din orice colt de lume.  Peste 50 de lucrari au fost vernisate in cadrul oficiului, care atrag atentia si curiozitatea vizitatorilor Centrului Comunitar de Acces la Instruire si Informatie (CCAII) Falesti.

Putin incapatoare, sala de exponate a fost insa sa devina un licar de lumina, seninatate, de cultura. Indirect, acest vernisaj vine sa completeze eforturile dascalilor de la Scoala de Arte Plastice Falesti sa invite tot mai multi copii sa se initieze in arta penelului. Or, in preajma concursului, scoala a devenit un local atractiv pentru discipolii ei, dar si pentru colegii, prietenii acestora.

Evenimentul nu a trecut neobservat in comunitate, pentru ca s-a reusit sa se atraga resurse, institutii, care au reactionat la stirea despre inedita expozitie, amploarea ei, dar si vernisarea pe Internet. De aceea vizitatorii se interesau nu numai despre concurs si invingatori, ci despre cei ce au contribuit la buna lui desfasurare. Reprezentanta UNICEF in Republica Moldova prin intermediul Aliantei ONG-urilor active in domeniul protectiei copilului si familiei din Republica Moldova au asigurat cadourile, in timp ce Primaria Falesti (primar Pavel Ivanciuc), Asociatia „Consumcoop” Falesti (presedinte Oleg Galit), dar si oamenii de afaceri Dumitru Trocin si Mihail Sincu in postura de persoane fizice, au facut ca ziua de 9 mai sa fie o frumoasa amintire pentru cei care si-au vazut nu numai lucrarile pe Internet, dar si sa se bucure de o zi frumoasa, plina de comunicare cu semasii lor din alte localitati. Pentru ca, discipoli fiind ai aceleasi scoli, frecventeaza filialele din localitatile Pruteni, Sarata Veche, Falesti si Gimnaziul-internat Falesti.

Participarea copiilor din 13 judete a fost indirecta, chiar daca dorinta de a trece Prutul a fost impartasita de copii cu virste cuprinse intre 5 si 16 ani. Gratie implimentarii Proiectului „In Europa prin Internet”, cu sustinerea financiara a Fundatiei Soros-Moldova, aceasta activitate a intrunit copii si adolescenti care au pus baza unei comunicari ulterioare. Aceasta comunicare urmeaza sa aiba loc initial direct in pagina WEB, facindu-se astfel referinte la subiectele e ii intereseaza pe ei, lucrarile adunate in aceasta galerie.

Concursul a fost un eveniment care se doreste repetat si in anii ce urmeaza. Pentru ca sub ochii nostri aparea schite si culori, din care fiecare vizitator al expozitiei puteau sa sustraga doar culorile defenitorii pentru aceasta primavara, creionind imaginar, in stilul sau, o stare de spirit sau o realitate care a izbutit sa ne inspire.

Nu stiu cum ar fi la plural SOARELE. Si asta e ca cei 23 de participanti din judetul Timisoara au insistat sa puna intr-un colt de lucrare cite un soare. Iar invingatori ai concursului si vernisajului au fost in primul rind vizitatorii, care pot sa mai savureze aceste culori pe parcursul lunii mai. Grupuri de liceeni, ghidati de dirigintii lor, isi fac cale catre oficiul organizatiei „Alianta intre generatii”, la orle de dirigentie sau inafara orelor de studii, pentru a urmari lucrarile colegilor lor, dar si a tuturor participantilor care au expus aici, dar si pe Internet, aceste miraculoase culori ale naturii.

Vitalie Sova,
cl. IX
Liceul Teoretic „M. Eminescu”
Or. Falesti