MAI MULTE ONG-URI SOLICITA AUTORITATILOR SA IA ATITUDINE FATA DE INCIDENTUL PRODUS



Mai multe organizatii nonguvernamentale din Moldova solicita autoritatilor centrale, avocatilor parlamentari si organelor internationale de drept sa ia atitudine fata de incidentul produs la 11 mai intre minoritatile sexuale si protestatari, care i-au impiedicat pe primii sa sustina o actiune publica.

Amnesty International Moldova, Promo-Lex si Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului solicita autoritatilor sa preintampine incalcarea libertatii de organizare a intrunirilor publice si sa ia masuri impotriva actiunilor concentrate pe dezvoltarea discriminarii, agresiunii si violentei prin organizarea diferitor training-uri.

ONG-urile solicita avocatilor parlamentari sa prezinte public opinia cu privire la incidentul produs si sa elaboreze metode de informare si educare a organelor publice locale, politiei si societatii civile cu privire la procedurile de organizare a intrunirilor publice.

Iurie Crijanovschi, seful Sectiei Ordine Publica din cadrul Comisariatului General de Politie din municipiul Chisinau, a mentionat in cadrul sedintei operative a Primariei ca in urma protestului nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale.

Parada minoritatilor sexuale trebuia sa se desfasoare la 11 mai curent. Planurile gay-lor, lesbienelor, bisexualilor si transexualilor din Moldova au fost date peste cap de catre manifestantii care s-au opus initiativei Centrului de informatii „GenderDoc-M".

Autobusul cu reprezentantii minoritatilor sexuale a fost blocat de un grup de protestatari, printre care reprezentanti ai Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Moldova, Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi Romani din Basarabia, Asociatiei Ortodoxe Sfanta Maica Matrona, precum si batrani, tineri, barbati, fete cu fuste lungi, skinheazi si legionari.

Ulterior, „GenderDoc-M" a mentionat intr-un comunicat ca politia de la Chisinau a permis actiuni de violenta impotriva reprezentantilor minoritatilor sexuale.

www.basa.md