PENTRU PRIMA DATA IN ISTORIA MOLDOVEI MINORITATILE SEXUALE VOR ORGANIZA O ACTIUNE PUBLICA LEGALA



In ziua de duminica, 11 mai 2008, in cadrul celui de-al VII-lea Pride al gay-lor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) din Moldova „Curcubeul peste Nistru” reprezentantii minoritatilor sexuale din tara noastra vor iesi in Piata Marii Adunari Nationale pentru a sustine in mod deschis necesitatea adoptarii Legii antidiscriminare.

Spre deosebire de anii precedenti cand autoritatile municipale ale Chisinaului sub diferite pretexte ne refuzau in dreptul de a desfasura actiuni pasnice, in anul curent am primit din partea instantelor sus-numite o informatie incurajatoare. La Primarie, unde am telefonat, ni s-a explicat delicat ca in conformitate cu Legea despre intruniri avem dreptul sa organizam actiunea pasnica in timpul si in formatul indicate in demersul nostru, fara a primi autorizatia comisiei respective. Ni s-a recomandat sa mai telefonam la 7 mai pentru a se convinge de faptul ca nu sunt coincidente de timp si loc cu desfasurarea altor actiuni publice. Prin urmare, daca nu vor fi alte intruniri, vom putea desfasura actiunea noastra. „Sa aveti cu D-stra copia demersului pe care l-ati inaintat cu inregistrarea noastra si stampila” – ni s-a mai pus in atentie.

Amintim ca actiunea pasnica se va desfasura sub genericul „Toti diferiti – toti egali” si e consacrat celei de-a 10-a aniversari de la fondarea Organizatiei publice „Centrul de informatii „GenderDoc-M”. Desi putin numeroase, dar impresionante si frumoase promit a fi micul mars de la Biblioteca nationala pana in Piata Marii Adunari Nationale si actiunea pasnica intru sustinerea adoptarii Legii antidiscriminare, care vor avea loc intre orele 11 si 12. Speram ca de aceasta data prevederile noii redactii a Legii despre intruniri vor fi valabile si pentru gay, lesbiene, bisexuali si transsexuali ca si pentru intreaga societate din Republica Moldova si astfel nimeni nu se va opune desfasurarii actiunii pasnice.

Celelalte evenimente ale festivalului vor demara la 8 mai cu depunerea de flori la Monumentul victimelor represiunilor si se va incheia la11 mai cu o excursie pentru oaspeti prin locurile istorice ale Moldovei. In afara de asta, in programul Pride-ului se numara si ceremoniile de deschidere si inchidere a festivalului. La ele, deja traditional, va avea loc oficierea casatoriilor si Concursul international al travestitilor „Miss Flawless Queen – 2008”, tot aici se includ si concertele de gala cu participarea vedetelor muzicii usoare autohtone.

In sala de conferinte a hotelului „Flowers” va avea loc predica si impartasania cu participarea pastorului Diane Fisher (Canada) si Florin Buhuceanu (Romania),

In memoria masacrarii in lagarele naziste a gay-lor si lesbienelor ziua de 9 mai in cadrul Pride-ului e declarata ca Zi a luptei cu homofobia / xenofobia. In aceasta zi pe teritoriul disco-clubului „Star-Track” va avea loc demonstrarea in premiera a filmelor documentare „SILENTIO” , referitor la discriminarea comunitatii LGBT in Moldova, si „Tinere, esti in centrul atentiei”, despre inceputurile filmotecii cu tematica – gay. Tot aici va avea loc intalnirea inspiratei poetese din Rusia Marina Cen cu admiratorii de poezie. Iar la teatrul rus „Cehov” pentru oaspetii festivalului va fi demonstrat spectacolul „Un taximetrist prea casatorit”. Exact la orele 17 si 10 minute 150 de cocori de hartie din cei 1000 confectionati special cu ocazia festivalului de catre fetele-voluntari se vor inalta spre cer cu baloane multicolore.

La Conferinta internationala „10 ani de lupta, experienta, lectii si perspectivele dezvoltarii miscarii LGBT in spatiul postsovietic” se vor face totalurile activitatii Centrului de informatii „GenderDoc-M” in primii zece ani ai existentei sale, de asemenea se vor purta discutii referitor la problema consolidarii miscarii gay-lor si lesbienelor in spatiul postsovietic.

O masura indispensabila tuturor precedentelor si viitoarelor festivaluri e Safer Sex Promotion Party, adica serata de promovare a unui comportament sexual protejat, fiindca sanatatea sexuala a beneficiarilor Centrului constituie una din directiile prioritare ale activitatii noastre. Ea va avea loc la disco-barul „Cazanova”.

Actualmente Pride-urile in Republica Moldova sunt vazute ca niste festivaluri ale culturii comunitatii LGBT care aduna un mare numar de persoane nu numai din randurile minoritatilor sexuale, dar si parintii lor, prieteni, colegi si, pur si simplu, cetateni cu atitudine loiala comunitatii respective, atat din tara noastra, cat si din strainatate. In anul curent la festival vor sosi oaspeti din Suedia si Canada, Rusia si Romania, Belgia si Israel, Ucraina si Bielorusia, din Georgia, Armenia, Kazahstan, Azerbaijan si Kargazstan.

Organizatorul Pride-ului: Centrul de informatii „GenderDoc-M” (Moldova).
Sponsorii: Comitetul Helsinki din Suedia, Agentia suedeza pentru dezvoltare internationala (SIDA), Asociatia gay-lor si lesbienelor „COC” (Olanda), „ILGA- Europe”. Informatii suplimentare puteti solicita la telefoanele: 544420, 276094 sau la adresa electronica: director@gay.md (Boris Balanetkii).

Sursa: GenderDoc-M