Femeie, nu eşti singură!



IMG 1403„Nu fiindcă lucrurile acestea sunt grele nu avem curaj, ci fiindcă nu avem curaj ele sunt grele.” (Seneca).

Cu acest citat faimos s-a încheiat o primă întâlnire a femeilor din Clubul Mamelor „Rut”, numit în cinstea unui personaj biblic prin care Dumnezeu a dorit să demonstreze că mânturea omului este universală, eliminând prin aceasta discriminarea feminină, rasială şi chiar socială. Activitatea în sine reprezintă un pionerat în Republica Moldova, prin intermediul căreia femeile îşi pot împărtăşi bucuriile şi suspinele, încurajate fiind de către un psihoteraput profesionist din Chişinău, dar şi de către ele înseşi.

Această idee de proiect a reieşit din nevoile mamelor exprimate în nenumărate rânduri în cadrul discuţiilor individuale purtate cu unele dintre beneficiarele Serviciului de Inserţie Socio-Profesională pe care-l implementează Asociaţia Umanitară „Fialntropia Creştină” dar şi cu numeroase femei din comunitate, întâlnite la biserică, pe stradă sau în alte împrejurări.

Am fost motivate să iniţiem acest club şi de faptul că noi, mamele, sau chiar femeile în general, nu ne întâlnim decât cu ocazia sărbătorilor, în care femeia – gazdă, copleşită fiind de numeroase griji, asemenea Martei din Evanghelie, uită de bucuria comuniunii şi a întâlnirilor dintre ele. Iar experienţa ce ne-o împărtăşim se rezumă de multe ori doar la reţete culinare, lăsând deoparte preocupări mult mai importante ce ţin de sufletul nostru, de educaţia copiilor şi chiar de realaţia pe care o avem cu propriii noştri soţi.

În ciuda tehnologiei de comunicare foarte avansate şi chiar ieftine, totuşi ceva ne lipseşte – emoţia de care avem fiecare atâta nevoie, iar reţelele de socializare şi telefonul nu compensează bucuria ce a simţit-o cândva Elisabeta la întâlnirea Maicii Doamnului.

Aşadar, la prima întrunire a clubului nostru, mămicile au fost foarte entuziasmate de a face cunoştinţă una cu alta, de a se juca (e ceva rău în asta?) şi de a-şi împărtăşi unele experienţe din vieţile lor. Puţine. Însă ne vom mai întâlni şi peste o săptămână; de altfel în fiecare marţi, la orele 16:00, în incinta Asociaţiei Umanitare „Filantropia Creştină” din Orhei. Temele de discuţie vor fi diverse de la: încredere în sine până la valorizarea rolului de femeie şi de mamă, iar invitaţii speciali vor fi: o măcuţă călugăriţă, o doamnă doctor-ginecolog, o doamnă avocat şi bineînţeles doamna psiholog ce ne va fi alături pe toată durata proiectului. Vă aşteptam!

Mariana AGA