IN MOLDOVA ACCESUL LIBER LA INFORMATIA OFICIALA ESTE INSUFICIENT



4329_acces_info.jpgLa ora actuala accesul liber la informatia oficiala este insuficient, transmite Info-Prim Neo cu referire la una din concluziile raportului trimestrial privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in R. Moldova, realizat de Centrul Acces-Info.

Potrivit directorului Centrului, Vasile Spinei, eforturile intreprinse in ultimul timp de catre autoritatile publice pentru a realiza de facto accesul liber la informatiile oficiale raman deocamdata ineficiente.


Vasile Spinei explica ineficienta prin existenta unei discrepante intre declaratiile oficialitatilor privind necesitatea asigurarii a libertatii de exprimare si accesul practic la informatia oficiala in R. Moldova. Nu exista politici clare in domeniul realizarii reale a acestor drepturi, fiind inregistrata si lipsa unui control sistematic al aplicarii legislatiei din partea Guvernului si Parlamentului, precizeaza sursa citata.

Conform raportului, expertii remarca mai multe cazuri de ignorare a cerintelor accesului la informatie, iar numarul cererilor de informatii ramase fara nici un raspuns s-a majorat.

Tot in acelasi sens, datele raportului arata ca nu exista un cadru institutional adecvat pentru eficientizarea activitatilor responsabililor de acumulare si furnizare a informatiilor din cadrul administratiei publice. La fel, este insuficient reglementat procesul decizional, fapt care genereaza neincrederea cetatenilor si necunoasterea rolului si importantei actelor normative.

In opinia unuia dintre expertii proiectului, Vasile Botnaru, pentru ameliorarea situatiei la acest capitol este necesara implementarea pro-activa a sistemelor de realizare a dreptului de acces la informatie si integrarea acestora in toate strategiile nationale de dezvoltare si in politici. De asemenea, este necesara o cooperare mai eficienta cu organizatiile nonguvernamentale in domeniul dat, dar si crearea unui mediu propice de promovare a libertatii mass-media, precizeaza Vasile Botnaru.

Cei 14 experti care au efectuat evaluarea au apreciat nivelul de acces la informatiile oficiale in primul trimestru al anului curent cu 2,09 puncte, pe o scara de la 0 la 5 puncte.

Raportul trimestrial privind evaluarea accesului la informatiile oficiale in R. Moldova a fost elaborat de catre Centrul „Acces-Info” in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM). Raportul e finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului.

Info-Prim Neo