Militarii în termen vor fi informați cum să-şi apere dreptul de a nu fi supuşi relelor tratamente şi torturii



colajLa 11 septembrie 2013, Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova a lansat proiectul “Combaterea încălcării drepturilor militarilor în termen din Republica Moldova prin intermediul sporirii gradului de conștientizare juridică”.

Principalele obiective ale acestui proiect vizează sporirea nivelului cunoștințelor, în rândurile militarilor aflați în termen cu privire la drepturile lor și mecanismele de protecție ale acestora. Seminarele urmăresc scopul creşterii încrederii personale ale soldaţilor în termen şi înarmarea acestora cu cunoştinţe generale pentru a preveni oricare tipuri de abuzuri.

“Acest proiect este unul pilot și sperăm că pe viitor va fi aplicat și în alte țări în special în spațiul CSI. Este un curs de drepturile omului, de documentare și informare a militarilor în urma căruia aceștia să nu permită încălcarea propriilor drepturi, sau a drepturile colegilor.” a menționat Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX.

Astfel, pe parcursul lunii septembrie şi octombrie 2013 vor fi organizate seminare cu participarea militarilor în termen cu perioada de încorporare de până la 6 luni. Militarii în termen vor fi instruiţi despre drepturile sale, modalităţile de apărare în caz de încălcare a acestor drepturi, mecanismele naționale și internaționale  de protecție ale drepturilor. Militarii vor şti care sunt măsurile necesare pentru a fi întreprinse în cazul comiterii oricăror abuzuri fizice sau psihice în privinţa lor. 

În cadrul proiectului vor fi editate şi diseminate 1500 de ghiduri care vor conţine informaţii detaliate ale etapelor de prevenire a abuzurilor şi contracarare acestora. Vor fi diseminate 500 de postere reprezentând schematic etapele acţiunilor ce se cer a fi întreprinse de către victimele violenţelor. Vor fi instruiți cel puţin 200 soldaţi în termen.

Scopul acestui proiect este de a contribui la consolidarea protecției legale a drepturilor militarilor în termen din Republica Moldova. Proiectul este finanțat de către Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa reprezentată de către Biroul OSCE pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR).

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Director de Program Asociația Promo-LEX, Avocat. tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: alex_postica@yahoo.co.uk