„Femei implicate-Democraţie consolidată” încurajează femeile să se implice în politică



Implicarea femeii în viaţa politică este esenţială pentru consolidarea democraţiei în Republica Moldova. Acest fapt motivează sute de femei să lupte, alături de bărbaţi, pentru o viaţă mai bună.

Recent, pe arena naţională a luat naştere un nou proiect menit să ghideze femeile în desfăşurarea unei activităţi politice – „Femei implicate – Democraţie consolidată”, a cărei fondatoare şi manager de proiect este Nighina Azizov. “Cred că egalitatea de şanse trebuie educată din frageda copilărie. Instruirile care sunt organizate în cadrul Şcolii politice vin să încurajeze participarea activă a femeilor în treburile statului. Sunt convinsă că doar prin educaţie putem schimba starea lucrurilor în societate”, susţine Nighina Azizov, managerul proiectului.Şcoala politică pentru femei a fost lansată la Chişinău cu participarea invitaţilor speciali, printre care le menţionăm pe Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, dna Liliana Palihovici şi Ambasadoarea Suediei în Moldova, Excelenţa Sa, dna Ingrid Tersman.“Acest proiect inovativ va crea mai multe oportunităţi pentru femeile din Moldova. Ambasada Suediei susţine promovarea egalităţii de gen şi, în acest sens, dezvoltăm proiecte care cosnolidează participarea femeilor în toate domeniile sociale”, ne-a declarat Excelenţa Sa, dna Ingrid Tersman, precizând că anume unor astfel de proiecte problemele de gen au mai multe şanse să fie soluţionate.

Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, dna Liliana Palihovici, este de părere că această şcoală e o foarte bună oportunitate pentru reuşită, evidenţiind, totodată, cât de important este să ai încredere în puterile proprii. “Este un proces care nu trebuie lăsat doar în mâna politicienilor. Fiecare cetăţean, inclusiv femeile, trebuie să se implice activ, cu toată ardoarea”, susţine dna Liliana Palihovici, exprimându-şi sprijinul pentru această iniţiativă.În cadrul unui modul al evenimentului, Vicepreşedinta Parlamentului R. Moldova a împărtăşit cu participantele experienţa sa profesională şi a relevat punctele forte, dar şi sacrificiile implicării în politică, menţionând şi faptul că pledează pentru includerea unei cote obligatorii temporare de reprezentare a femeilor.

La fel şi Natalia Gherman, vice-premier şi ministru al Afacerilor Externe se arată puternic entuziasmată de acest proiect. “Prin promovarea cotelor de participare, femeile din R. Moldova vor avea o şansă în plus să se afirme şi vocea lor să fie auzită. Din păcate, încă avem mult de lucrat la acest capitol. Sunt sigură că femeile sunt la fel de bune ca bărbaţii, deoarece sunt responsabile, muncitoare şi sincere în ceea ce fac”.Şi Johan Hommes, consilier principal PNUD în cadrul Parlamentului, a remarcat în discuţia cu participantele şcolii că „52% din populaţie sunt femei, deci şi 52% trebuie să fie procentul de implicare a femeilor în politică”, iar Alexei Buzu, director executiv, Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare” a analizat o mică statistică privind evoluţia implicării femeii în politica în R. Moldova, comparând această şcoală cu grupul de femei care a luptat în istorie pentru obţinerea dreptului la vot.Andrei Brighidin, Director Dezvoltare, Monitorizare şi Evaluare, Fundaţia Est-Europeană a comparat acest program cu un „laborator experimental în care fiecare are ce învăţa”.

La una din sesiunile proiectului, tinerele au avut ocazia să discute cu şefa Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială, care a vorbit despre relaţia angajat şi salariat, un curs necesar oricărei femei de success. “Orice conflict dintre angajat şi salariat poate fi soluţionat prin comunicare. Comunicarea este cheia succesului în realizarea obiectivelor legate de întreprindere. Mizez în activitatea mea pe principiul profesionalismului şi al transparenţei. Încurajez femeile să înveţe ca să devină profesioniste, să fie curajoase şi să creadă în capacităţile pe care le au!”.Cele 22 participante la proiect beneficiază de o şcoală unică care le poate oferi un tablou mai amplu al situaţiei politice actuale şi sunt ghidate în formarea şi dezvoltarea unei cariere politice de succes.

„Şcoala politică ”Femei implicate – Democraţie consolidată” este, în primul rând, un proiect util şi interesant. Consider că astfel de proiecte ajută la creşterea încrederii femeilor. Este ceea de ce avem nevoie, deoarece adesea întâlnim femei care sunt bravo în ceea ce fac, dar nu le ajunge încrederea pentru a obţine funcţii importante. Consider că în mare parte purtăm şi noi vina pentru că nu ne apreciem la justa valoare. Pe parcursul proiectului am făcut cunoştinţă cu femei realizate pe plan profesional şi care, prin exemplul lor, ne stimulează. În afară de aceasta se mai desfăşoară şi training-uri, care îţi oferă posibilitatea de a te cunoaşte mai bine, de a înţelege la ce trebuie să mai lucrezi. În concluzie, pot spune că această şcoală mi-a dat mai mult decât m-am aşteptat.

Proiectul încă nu a luat sfârşit, dar deja observ schimbări în modul de a gândi. Sunt foarte recunoscătoare organizatorilor pentru şansa de a face parte din acest proiect”, susţine Loredana Gamurari, beneficiara proiectului.“Au fost subiecte la care fiecare dintre noi a meditat şi a încercat să găsească soluţii. Prin intermediul simulărilor de situaţii făcute cu moderatorii am găsit parte din răspunsuri, de aceea voi împărtăşi din experienţa şi conoştinţele acumulate elevilor mei, care sunt în proces de formare; colegilor de serviciu, dornici de a afla cât mai multe, deoarece şcoala este o societate în miniatură care are probleme de gen, de valori, de comportament. Doar împărtăşind experienţa voi transforma cunoştinţele în competenţe, atât de necesare unei femei care se vrea a fi puternică şi realizată! Schimbarea este unica constantă în viaţă, de aici o accept ca o provocare şi o transform în realizare”, ne-a declarat Lucia Caciuc-Roşioru, profesoară de istorie la Liceul Teoreti „Hyperion” din capitală.

 

Proiectul „Femei implicate – Democraţie consolidată” este realizat în perioada mai 2013-octombrie 2013 cu sprijinul Centrului „Parteneriat pentru dezvoltare”, în colaborare cu Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, prin intermediul Programului de Granturi pentru Democraţie din resursele acordate de Guvernul SUA.