Instruire inițială pentru angajații din trei servicii sociale noi



În perioada 12-16 august, angajații din Serviciile sociale de ”Casă comunitară” nou create în raioanele Fălești, Anenii Noi și Nisporeni au beneficiat de instruire inițială privind activitatea în cadrul serviciului.

IMG 7139

Participanții au fost informați despre: responsabilitățile angajaților, nevoile persoanelor cu dizabilități, modalități de comunicare cu persoanele cu dizabilități, comportamentele problematice ale acestora și modalități de anticipare și depășire a lor. Totodată, ei au avut posibilitatea să implementeze în practică cunoștințele acumulate. Astfel, în cadrul unor ateliere practice, participanții au fost instruiți cum să dezvolte abilitățile pentru o viață independentă, cum să acorde primul ajutor și cum să facă reabilitarea fizică a beneficiarilor din serviciu.

De asemenea, ei au avut posibilitatea să viziteze serviciile ”Casă comunitară” din satul Mitoc, r. Orhei și satul Hansca, r. Ialoveni, care activează de mai mult timp, pentru a vedea cum se desfășoară activitatea acestora, a comunica cu personalul și a învăța din experiența lor.

Personalul din Casele comunitare din  raioanele Fălești, Anenii Noi și Nisporeni şi-au început  activitatea în serviciu în luna august. În prezent, în toate cele trei servicii se efectuează  lucrări de reparație, amenajare și mobilare a caselor. În serviciile ”Casă comunitară” vor fi transferate persoane cu dizabilități din Casa internat pentru copii cu deficiențe mintale (băieți) din Orhei, care sînt originare din raioanele respective.

Serviciul ”Casă comunitară” este un serviciu social pentru persoanele cu dizabilități severe și este creat de către Consiile Raionale cu sprijinul Keystone Moldova.

Keystone Moldova contribuie la reofrmarea sistemului de îngrijire și protecție socială a persoanelor cu dizabilități în vederea incluziunii sociale a acestora prin intermediul Programului ”Comunitate Incluzivă - Moldova”. Programul este implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, cu susținerea financiară a Fundațiilor pentru o Societate Deschisă / Inițiative în Sănătatea Mintală și a Fundației Soros-Moldova.

/Cristina Perebicovschi/