Experți din Olanda oferă asistență reprezentanților mediului de afaceri din Moldova



DSC 0001Experți din Olanda oferă asistență reprezentanților mediului de afaceri din Moldova în vederea sporirii exporturilor și internaționalizării businessului. În perioada 10 -11 iulie 2013, în cadrul Proiectului "East Inves", Pauliene Dirkzwager și Mark Van Oosten, experți ai CCI Haga, instruiesc colaboratorii CCI a Moldovei și consultă companiile autohtone care doresc să inițieze sau să-și sporească exporturile.

Pe parcursul a două zile, experții au desfășurat un atelier de lucru, au avut vizite la întreprinderi și s-au întâlnit cu businessmeni din Moldova, cărora le-au dat sfaturi și recomandări pentru a pătrunde cu succes pe noi piețe de desfacere.

Mark Van Oosten a spus că, penetrarea noilor piețe este un proces complex. "Întreprinzătorul trebuie să evalueze obiectiv în ce țări marfa sa ar fi solicitată, ce capacități și posibilități are compania sa, dacă produsul/serviciul este competitiv, care sunt așteptările de la piețele respective, este necesar să se familiarizeze cu cadrul normativ de acolo și, nu în ultimul rând, să aibă un plan de acțiuni. Ca rezultat al instruirii și preluării experienței de la CCI Haga, colaboratorii CCI a Moldovei vor putea să îi ajute pe businessmeni să găsească răspuns la toate aceste întrebări."

Pauliene Dirkzwager a remarcat deschiderea CCI a Moldovei față de noi servicii și idei. "Am instruit 7 colaboratori ai CCI care, la rândul lor, vor putea oferi consultanță companiilor ce intenționează să facă exporturi sau să găsească noi piețe. Însă și agenții economici trebuie să conștientizeze necesitatea de a se documenta și a se pregăti bine, înainte de a decide unde doresc să facă exporturi."

Vicepreședintele CCI a Moldovei, Tudor Olaru, a mulțumit experților pentru susținere, accentuând că, experiența olandeză este binevenită și pentru oamenii de afaceri din Moldova, și pentru CCI. "Permanent căutăm noi forme și modalități de a ne diversifica și dezvolta serviciile. Prin intermediul filialelor CCI, care sunt amplasate în diferite regiuni ale țării, ne străduim să oferim suport fiecărui agent economic ce apelează la noi. Cunoaștem care sunt necesitățile lor, solicitările și doleanțele, de aceea ne adaptăm la noile cerințe și realități."

De consultanță din partea experților de la CCI Haga au beneficiat întreprinderi din Chișinău, Hâncești și Nisporeni, ce activează în domeniile agroalimentar, textile, energie regenerabilă etc.

"East Invest" este un proiect regional de facilitare a investiţiilor şi comerţului pentru dezvoltarea economică a regiunii din vecinătatea estică a Uniunii Europene, lansat în cadrul Parteneriatului Estic European. Proiectul este o iniţiativă a Eurochambres și este cofinanţat de Comisia Europeană, întrunind 84 de parteneri din Uniunea Europeană, ţările Parteneriatului Estic şi Turcia.