(Timpul) Moldova, atractiva pentru voluntarii din Occident



Țara noastră este vizitată nu doar de turiștii din Europa, dar și de voluntari.  

Majoritatea lor sunt tineri, energici și dispuși să învețe limba română, chiar dacă sunt pentru o perioadă scurtă de timp în Moldova. Așadar, în timp ce unii tineri din Europa își caută un loc de muncă după absolvirea universității, alții participă la diferite proiecte sociale și încearcă să contribuie la îmbunătățirea lucrurilor în societățile est-europene. În același timp, orice experiență este o descoperire... 

Paul Moloney (Irlanda)

În Republica Moldova am ajuns prin intermediul Serviciului European al Voluntariatului, care cuprinde voluntari din toată Europa și Turcia. Ei se implică în diferite domenii: asistența acordată copiilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, îngrijirea animalelor fără adăpost etc. Eu sunt voluntar la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM). Îmi ajut colegii de la organizație în elaborarea unor rapoarte. În studiile noastre, încercăm să aflăm dacă sunt respectate drepturile persoanelor bolnave de SIDA, mai ales după adoptarea Legii privind egalitatea de șanse în mai 2012. Am atras atenția, printre altele, la posibilitatea lor de a se angaja în câmpul muncii și respectarea de către medici a dreptului la confidențialitate.

Aveți locuri de detenție în care condițiile de întreținere nu sunt tocmai bune, în centrele de plasament pentru persoanele fără domiciliu situația e la fel. Dacă e să ne referim la comunitatea de rromi, membrii ei întâmpină dificultăți de integrare socială. De asemenea, persoanele cu dizabilități se ciocnesc cu mari greutăți din cauza infrastructurii urbane. Chiar dacă în Chișinău s-au făcut anumite îmbunătățiri în transportul public, dificultățile de deplasare nu au dispărut, mai ales pentru persoanele în cărucioare.

Am găsit două muzee interesante la Chișinău: Muzeul Național de Istorie și Muzeul Național de Etnografie. Cred că ele ar putea să organizeze mai multe evenimente culturale.

Anna Chimiak (Polonia)

După absolvirea universității, eram în căutarea unei ocazii să fac practică, ca să obțin experiență. Căutam pe Internet posibilități de a fi voluntar, până când am aflat de Serviciul European al Voluntariatului, care mi-a oferit ocazia să vin în Republica Moldova. Activitatea de voluntar va fi un mare plus în CV-ul meu.

Până acum am scris rapoarte pe subiecte propuse de IDOM. În special, prezentam situația privind drepturile omului din țările noastre sau alte state pentru a compara funcționarea unor instituții, cum ar fi sectoarele de poliție. Am scris, de asemenea, despre bolnavii de tuberculoză și tratamentul lor în R. Moldova.

Fiecare voluntar are un mentor, care cunoaște engleza și alte limbi străine. Mentorul petrece suficient timp cu noi și ne ajută să ne integrăm.

Voluntariatul nu se bucură de un număr prea mare de adepți nici în țările noastre. După absolvirea facultății, tinerii vor să găsească un job potrivit și să se stabilească undeva.

Pentru mine voluntariatul înseamnă, în primul rând, ajutarea oamenilor care au nevoie de susținere. M-aș bucura mult dacă experiența de voluntar îmi va permite să activez în domeniul apărării drepturilor omului. 

Facem ore de limba română și rusă. Cursurile sunt gratuite, fiind asigurate de Serviciul European al Voluntarilor. Încercăm să comunicăm cu oamenii de aici, nu doar cu voluntarii. În timpul liber, călătorim prin Moldova, dar și în România.

La Chișinău se întâmplă multe evenimente culturale: festivaluri, concerte în PMAN, spectacole. Nu mă așteptam la o viață culturală atât de bogată. Cred că lucrurile se îmbunătățesc aici. Oamenii devin mai deschiși.

Sursa: http://www.timpul.md/