SCOPUL CHDOM NU ESTE DE A FACE BANI, CI DE A APARA DREPTURILE OMULUI



Scopul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) nu este de face bani, ci de a apara drepturile si libertatile omului, a declarat, miercuri, Stefan Uritu, presedintele CHROM, in conferinta de presa prilejuita de aniversarea a 15 ani de activitate a Comitetului in Moldova.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Uritu a spus ca Comitetul a reactionat de fiecare data si a criticat dur autoritatile, atunci cind au fost incalcate drepturile omului, dar aceasta nu a fost pe placul conducerii, care a incercat in repetate rinduri sa denigreze CHDOM.

Teo Cirnat, directorul executiv al CHDOM, a mentionat ca pentru a se integra in Uniunea Europeana, R.Moldova trebuie mai intii de toate sa asigure drepturile cetatenilor nu doar la nivel declarativ, ci si prin fapte concrete. "CHDOM a fost si va fi intotdeauna acel ciine de paza care va reactiona atunci cind vor fi incalcate drepturile omului. In cei 15 ani de activitate, pe adresa Comitetului au venit numeroase petitii, in care oamenii solicita ajutor, atunci cind le sint incalcate drepturile la un proces echitabil, la conditii decente de detentie, cind sint maltratati sau cind asupra lor este aplicata forta fizica", a afirmat Cirnat.

Membrii Consiliului de Administrare al CHDOM au declarat ca sustin dizolvarea Comitetului, dar numai daca nu va mai fi nevoie de el. Pentru aceasta insa, ar trebui ca in R.Moldova sa nu mai fie incalcate drepturile omului, ceea ce, in opinia lor, este imposibil.

Unul dintre veteranii CHDOM, Gherghe Briceag, un aparator inversunat al drepturilor omului chiar si la cei 80 de ani ai sai, considera ca la capitolul respectarea drepturilor omului, in R.Moldova lucrurile sint destul de grave; ca oamenii, in special cei de la tara, "sint dezinformati, iar atunci cind se confrunta cu vreo problema legata de drepturile omului nu stiu unde sa se adreseze".

Organizatorii conferintei au mai anuntat ca, in lunile iunie-iulie, va fi publicata o carte si va fi difuzat un film despre activitatea CHDOM in cei 15 ani. La finele anului, cei mai buni jurnalisti care au scris despre respectarea drepturilor omului in R.Moldova, dar si despre activitatea CHDOM, vor fi premiati.

 

Sursa: Agentia INFOTAG