Programele de Reducere a Riscurilor plasate pe agenda publică a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii



“Există un potential vast al ONG-urilor active în domeniul Reducerea Riscurilor, care trebuie fortificat” constituie una din concluziile mesei rotunde „Evaluarea Programelor de Reducere a Riscurilor (PRR) implementată în Republica Moldova: concluzii, recomandări şi perspective”, organizată la data de 5 iulie în mun. Chişinău.

Evenimentul a fost dedicat prezentării rezultatelor evaluării recente (martie-iunie 2013) a Programelor de Reducere a Riscurilor/de prevenire printre grupurile cele mai de risc în transmiterea infecției HIV şi inițierii dezvoltării planului comun de reconceptualizare a programelor respective, inclusiv în perspectiva elaborării aplicației de țară pentru extinderea finanțării din partea Fondului Global pentru anii 2015-2016. 

Alte concluzii ale evaluării ţin de necesitatea sporirii acoperirii, îmbunătăţirii calităţii şi diversificării pachetului de servicii prestat actualmente celor trei grupuri cu risc sporit de infectare: utilizatori de droguri injectabile, lucrători ai sexului comercial, bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, stabilite drept prioritarea pentru intervenţii de prevenire HIV în cadrul Programului Naţional de Profilaxie şi control HIV şi ITS pentru anii 2011-2015.

Recomandările evaluării susţin faptul că implicarea sporită a statului în suportul acestor programe, asistenţa tehnică corespunzătoare şi implementarea noilor intervenţii vor avea un impact definitoriu în sporirea rolului acestor programe în cadrul eforturilor naţionale de combatere a epidemiei HIV. În calitate de intervenţii noi, prin prisma experienţei pozitive a Ukrainei în domeniu, sunt propuse:

  1. Realizarea schimbului de seringi prin intermediul farmaciilor, pentru urilizatorii de droguri injectabile;
  2. Organizarea unităţilor mobile cu servicii de asistenţă medicală şi socială specializată pentru toate cele trei grupuri;
  3. Activităţi de la egal la egal, activităţi de suport psiho-social şi intervenţii online, altele.

Rezultatele respectivei evaluări, reprezintă sursa de evidență și dovezi în planificarea ulterioară pentru perioada următoare prin mobilizarea resurselor atît din surse publice, cît și din sursele externe ale Fondul Global. Evaluarea, inclusiv cantitativă (studiul bio-comportamental) ca parte a exercițiului a fost susținută financiar din resursele FG, UNAIDS, UNODC inclusiv cu co-implicarea eforturilor Ministerelor Sănătății și al Justiției.

Masa rotundă „Evaluarea Programelor de Reducere a Riscurilor (PRR) implementate în Republica Moldova: concluzii, recomandări şi perspective” a fost organizată  cu suportul CNC TB/SIDA, Uniunii pentru Prevenirea HIV și reducerea riscurilor în parteneriat cu UNAIDS, UCIMP, Fundația Soros-Moldova, Centrul PAS, asociaţia „Iniţiativa Pozitivă”.

Informaţii de fond:

Programele de Reducere a Riscurilor îşi direcţionează activităţile asupra minimalizării riscurilor de ordin medico-social, asociate consumului de droguri sau comportamentului sexual riscant/periculos. Această abordare încearcă să diminueze  problemele asociate comportamentelor de risc, prin metode care să protejeze demnitatea, umanitatea şi drepturile omului în cazul persoanelor care consumă droguri sau au comportamente cu risc sporit de infectare cu HIV.

În Republica Moldova programele de reducere a riscurilor au demarat în anul 1997 şi sunt active pînă în prezent. Serviciile sunt prestate printr-o reţea de ONG-uri şi instituţii publice care implementează activităţi de prevenire a răspîndirii HIV în grupurile cu risc sporit de infectare atît în sectorul civil, cît şi în instituţiile penitenciare, inclusiv în raioanele de Est.  Deşi, aceste programe au reuşit în timp să ofere servicii unui număr considerabil de beneficiari (peste 17 000 UDI, peste 2800 LSC şi peste 1750 BSB), acoperirea anuală cu servicii de reducere a riscurilor a grupurilor ţintă din numărul estimat este joasă, ceea ce nu asigură impactul scontat asupra epidemiei HIV în ţară.

Informaţie pregătită de Ala Iaţco,

 

 

Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor din Moldova

Sursa: www.uorn.aids.md