MEMBRII GOSPODARIILOR CASNICE SI OAMENII DE AFACERI DAU ANUAL MITE DE MILIOANE DE LEI



Transparency International MoldovaReprezentantii gospodariilor casnice si oamenii de afaceri din Moldova achita anual plati neoficiale de milioane de lei in diverse institutii de stat. Cel putin, asa arata rezultatele unei cercetari sociologice lansata la 22 aprilie de catre Transparency International – Moldova, transmite Info-Prim Neo.

Directorul organizatiei, Lilia Carasciuc, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aproximativ 39% dintre reprezentantii gospodariilor casnice si 53% dintre businessmanii chestionati au comunicat au dat mita in diverse institutii. 80,7% din reprezentantii gospodariilor casnice care au contactat anumite institutii au platit neoficial pentru eliberarea vizelor, 57,2% - la vama, 51,2% - la politie, 42,5% - in institutiile medicale si 36,3% - in institutiile de invatamant. In acelasi timp, 49,4% din businessmani au platit neoficial in sistemul medical, 45,5% - la vama, 44% - la politie, 41% - in educatie si 31,9% - inspectoratelor fi scale.

Volumul estimat al platilor neoficiale platite de oamenii de afaceri in 2007 se cifreaza la circa 310 mln lei. Mita medie oscileaza intre 133 lei lasati in birourile de pasapoarte pana la 5744 lei in instantele judecatoresti.

Reprezentantii gospodariilor au platit neoficial circa 590 mln lei. In medie s-a platit de la 108 lei inspectorilor energetici pana la 2489 lei in instantele de judecata.

La nivel de perceptie a coruptiei, oamenii se arata mult mai sceptici. Potrivit Ianinei Spinei, economist la Transparency International – Moldova, reprezentantii gospodariilor casnice plaseaza coruptia pe locul al treilea intre principalele probleme carora le fac fata, primele doua fiind saracia si somajul inalt. Oamenii de afaceri considera coruptia a doua problema dupa gravitate in activitatea de business, ea fiind devansata doar de impozitele inalte.

Majoritatea intervievatilor considera drept cele mai importante cauze ale raspandir ii coruptiei in Moldova salariile mici, nesanctionarea persoanelor corupte si atitudinea neserioasa a Guvernului in abordarea problemei. In opinia respondentilor, cel mai frecvent se recurge la plati neoficiale in institutiile medicale, politie, institutiile de invatamant si vama.

Desi 60% din intervievati considera inacceptabile platile neoficiale, 76% din respondentii din gospodariile casnice si 81% din businessmani sunt dispusi sa plateasca mita intr-o situatie dificila.

Printre cele mai eficiente masuri de reducere a coruptiei, de rand cu inasprirea sanctiunilor fata de cei care iau si dau mita si majorarea salariilor, respondentii au numit aplicarea normelor de conduita etica in serviciul public, promovarea functionarilor pe scara ierarhica in functie de merite, informarea populatiei despre riscurile coruptiei si controlul declaratiilor de venit a functionarilor publici.

Cercetarea a fost realizata in cadrul Programului Consolidarea Capacita tii de Monitoring a Societatii Civile in Moldova, implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala. Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului si administrat de Agentia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de Tara pentru Moldova. Sondajul a fost realizat de catre Centrul de investigatii sociologice si studii de piata „CBS-AXA” pe un esantion de 1105 persoane cu varsta de la 18 ani in cazul gospodariilor casnice si 514 unitati de business. Intervievarea a avut loc in perioada 23 februarie – 10 martie 2008.

www.info-prim.md