Participarea Delegației din Moldova la cel de-al 11-lea Parlament European al Tinerilor pentru Apă



Delegaţia din Moldova la cel de-al 11-lea Parlament European al Tinerilor pentru Apă!!


ArmeniaÎn perioada 12 – 19 Mai 2013, 6 tineri din Platforma Tinerilor pentru rîul Nîrnova, coordonați de către Asociația obștească Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova (SEAM), au participat la cel de-al 11-lea Parlament European al Tinerilor pentru Apă (11 PETA), cu tematica „Implică-te în guvernarea Apei”, organizat de către Solidaritate Europeană pentru Apă (SEE Franța) și partenerii săi.

Cel de-al 11 Parlament European al Tinerilor pentru Apă a adunat peste 70 de tineri din 15 țări europene: Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Germania, Letonia, Moldova, Polonia, Rusia, Elveția, Turcia și Olanda.

Evenimentul a avut un caracter european de înalt nivel, la acesta participând oficialii din ţara gazdă  Prim-ministrul Armeniei Tigran SARGSYAN, Preşedintele Parlamentului Hovik Abrahamyan, vice-prim ministrul Armen GEVORKIAN, Preşedintele Comitetului de Stat pentru Apă, dl Andranik Andresayan, autorităţile locale, dar şi reprezentanţi europeni precum: Directorul congresului autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei, dna  Antonella Cagnolati, Reprezentatul Bancii Asiatice pentru Dezvoltare în Armenia, David Dole, Preşedintele Agenţiei pentru Apă Artois Picardie, Jean Schepman.

Tinerii participanţi, activ implicaţi în domeniul apei din toată Europa, au luat parte la ateliere interactive şi jocuri de roluri, unde au avut posibilitatea de a explora la maxim complexitatea relațiilor între actorii cheie implicaţi în guvernarea apei, a identifica rolul tinerilor în acest sistem interconectat, participînd  la activităţi în teren, dezbateri deschise şi la dialog cu autorităţile locale şi populaţia.

Totodată, tinerii au avut oportunitatea de a învăța despre cultura țării gazdă şi de a reprezenta Moldova în cadrul serilor interculturale, prin bucate tradiţionale, costume naționale, dans şi muzică populară.

Delegaţiile din 15 ţări s-au implicat în ateliere de lucru creative de elaborarea  proiectelor concrete și crearea unor instrumente de educare aplicabile pentru tineret, au lucrat asupra Declaraţiei oficiale care a fost ulterior adoptată prin consens şi vot democratic, şi supusă citirii în prezenţa oficialilor şi invitaţilor speciali în sala de şedinţe a Adunării Naţionale din Armenia.

În acest context, delegația din Moldova a prezentat raportul privind investigarea situaţiei în domeniul guvernării apei în bazinul râului Nîrnova în şedinţa plenară şi a consemnat întreprinderea acţiunilor concrete, pentru a ridica nivelul de conştientizare a problemelor actuale din domeniul apei şi sanitaţiei.

De asemenea, delegaţia Moldovei şi-a luat angajamentul să creeze o Platformă On-line de Solidaritate a Tinerilor pentru Apă, pentru ai încuraja participarea tinerilor în guvernarea apei, schimburile de idei/experiențe și crearea proiectelor comune. Scopul ideii de proiect este promovarea solidarității pentru apă între tineri și facilitarea contribuției  actorilor în asigurarea dreptului fundamental pentru acces la Apă.

Declaraţia oficială a celui de al 11-lea Parlament European al Tinerilor pentru Apă a fost tradusă în limba română şi urmează a fi înmânată Ministerului Mediului din Republica Moldova, Preşedinților Consiliilor Raionale Nisporeni și Hîncești, autorităţilor locale şi regionale, ONG-urilor şi tinerilor activi implicaţi în domeniul apei în Republica Moldova.

Implicarea tinerilor in guvernarea apei in MD

Juramintul Delegatiei din MD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Participarea Delegației din Moldova la 11 PETA a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene, SEE, Companiei „Gelibert” și Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.