Elevii din regiunea transnistreană promovează drepturile omului prin intermediul jocurilor intelectuale



Societatea civila in ImaginiÎn perioada 30 aprilie – 24 mai 2013, în liceele cu predare în limba română din Grigoriopol, Rîbniţa, Tighina şi Tiraspol au avut loc o serie de activităţi destinate familiarizării tinerilor din regiunea transnistreană cu domeniul drepturilor omului prin intermediul jocurilor intelectuale.

Pe 30 aprilie, un grup de elevi ai liceului „Evrika” din or. Rîbniţa, au organizat un seminar pentru colegii lor din clasele a IX-a – XII-a, cu tema: „Drepturile Omului – Concepte şi Noţiuni de bază”. Ulterior, pe 21 şi 24 mai, elevii au avut ocazia să aplice cunoştinţele obţinute în cadrul a două runde de jocuri intelectuale: Brain Ring şi Ce?Unde?Când?. Aceste activităţi reprezintă o nouă metodă de promovare şi învăţare a drepturilor omului.

Pe 22 mai, activităţi similare au avut loc şi în liceele din Tighina, Tiraspol şi Grigoriopol. Liceele „Alexandru cel Bun” din Tighina şi „Lucian Blaga” din Tiraspol, au găzduit seminare cu tematica drepturilor omului, organizate pentru şi de către elevii acestora. Organizatorii şi moderatorii seminarelor – instruiţi anterior în cadrul Cursului de Formare de Formatori „Învăţăm să predăm Drepturile Omului prin intermediul jocurilor intelectuale”, au folosit cele mai creative metode de predare: au prezentat filme tematice, şi-au provocat colegii la discuţii şi dezbateri, au propus metode creative de memorare a clasificării drepturilor omului, etc.

Ulterior, la Tighina şi Tiraspol au fost organizate runde de jocuri intelectuale în cadrul cărora elevii au aflat mai multe despre regulile jocurilor intelectuale, despre  regulile  lucrului în echipă. De asmenea, elevii participanți au avut posibilitatea să-şi testeze cunoştinţele din domeniul drepturilor omului şi cele de cultură generală.

“Seminarul şi jocurile intelectuale reprezintă o abordare nouă a procesului de învăţare şi sunt foarte utile, în special acum la sfârşit de an şcolar. Astfel de activităţi sunt foarte binevenite şi ajută elevii să însuşească mai uşor atât informaţiile din domeniul drepturilor omului, cât şi regulile lucrului în echipă, pentru ca mai târziu să poată aduce o contribuţie de valoare pentru comunitatea lor.”, a menționat dna Svetlana Jitariuc, profesoară la Liceul Teoretic “Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiat în s. Doroţcaia.

Reamintim că seminarele şi jocurile sunt parte a proiectului „Drepturile Omului încep cu Educaţia”, implementat grație suportului financiar oferit de către Ambasada SUA la Chişinău.