Instruire in blogging pentru elevi din stanga Nistrului



Blogul şcolar: cum scriem pentru media online” a fost denumirea programului de instruire organizat la Tiraspol, în perioada 18-19 mai, la care au participat 12 elevi şi profesori de la Hrustovoi, Gâsca şi Sucleia.

Seminarul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Stels-Tera (Tiraspol), cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

Participanţii la instruire au învăţat cum să scrie o ştire pentru resursele media online, ce înseamnă etapa de documentare, ce sunt întrebările închise şi deschise. Pentru a  înţelege importanţa sepărării opiniilor de fapte, elevii au scris câte un material pentru blogul personal şi o ştire pentru blogul şcolar. Cu ajutorul instructorilor Liliana Barbăroşie şi Oxana Gâlcă, elevii au analizat structura acestor materiale şi au explicat elevilor importanţa citării surselor în materialele informative.

Potrivit Anastasiei F., elevă din Gâsca, totul a fost interesant și util pentru că este abia la început de drum în ceea ce privește scrierea materialelor jurnalistice, dar cel mai captivant subiect a fost cel despre fotografii, deoarece va ști cum să recunoască o fotografie bună, analizând-o după criteriile: lumină, acțiune, emoțiile eroilor.

Andrian I., elev din Camenca, a spus că după acest seminar va începe să scrie altfel materialele pentru blogul școlar decât le scria înainte, deoarece a învățat să diferențieze genurile jurnalistice și să scrie o știre respectând principiul piramidei inversate.

CJI aminteşte că, în perioada septembrie 2012-mai 2013, elevi din 11 şcoli transnistrene au fost instruiţi cum să creeze şi cum să scrie materiale pentru bloguri.

Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea nistreană, prin promovarea participării civice”, este implementat de CJI, în parteneriat cu ONG-urile Stels Terra şi Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).