ZECE ONG-URI VOR MONITORIZA MODUL DE IMPLEMENTARE A PREVEDERILOR LEGISLATIEI AUDIOVIZUALE



Zece ONG-uri de media si din domeniul drepturilor omului, sub egida Asociatiei Presei Electronice (APEL) vor continua supravegherea modului in care sunt implementate si respectate prevederile legislatiei audiovizuale, transmite Info-Prim Neo.

APEL sustine ca implementarea cu buna credinta a prevederilor legale ar putea conduce la schimbari de esenta in domeniul audiovizualului autohton. Monitorizarea pe parcursul anului 2007 a aratat ca principalii actori comit grave derogari de la cadrul juridic, conditionate, pe de o parte, de ingerinta puternica si vadita a factorului politic si economic asupra activitatii intregii sfere a audiovizualului, si, pe de alta parte, de capacitatea redusa a societatii civile de a contracara influenta respectiva.

Potrivit unui comunicat al asociatiei, ingerinta in cauza, asa cum demonstreaza practica internationala, poate fi diminuata inclusiv prin monitorizarea si mediatizarea modului in care este implementat cadrul juridic. 

Obiectivele noii campanii de monitorizare a aplicarii in practica a Codului audiovizualului, lansata la 1 aprilie curent, constau in a analiza corespunderea legislatiei nationale cu recomandarile Consiliului Europei privind activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a Consiliilor de Observatori si organelor de administrare ale institutiilor publice Compania "Teleradio-Moldova" si Compania "Teleradio-Gagauzia". 

Se va face o analiza selectiva a programelor celor doua institutii publice si se va monitoriza comportamentul acestora, dar si al CCA si CO in perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009. Printre obiective figureaza si evaluarea schimbarilor in domeniul audiovizualului in urma aplicarii prevederilor noii legislatii, sensibilizarea opiniei publice nationale si internationale asupra eventualelor abateri, precum si elaborarea recomandarilor si sugestiilor pentru imbunatatirea implementarii prevederilor legislatiei audiovizuale. 

APEL isi anunta disponibilitatea de a conlucra cu institutiile audiovizuale si autoritatile formate in conformitate cu prevederile legii in scopul instituirii principiilor democratice de functionare a audiovizualului din Republica Moldova.

Rezultatele monitorizarii, analiza indicilor calitativi si cantitativi, orice alta informatie despre modul in care este implementat proiectul, vor fi publicate pe site-ul Asociatiei: www.apel.md. Proiectul este realizat de APEL cu sustinerea Fundatiei Soros-Moldova. 

 

Info-Prim Neo