ZIUA MONDIALA A ROMILOR A FOST SARBATORITA PRIN PROTESTE SI MUZICA



Ziua Mondiala a Romilor a fost sarbatorita la Chisinau printr-un concert, dar si printr-un mars de protest fata de indiferenta autoritatilor pentru situatia social-economica precara a acestei etnii, transmite Info-Prim Neo.

Presedintele Centrului National al Romilor din Moldova, Nicolae Radita, organizator al marsului, a comunicat ca reprezentantii etniei nu au acces la educatie, la serviciile publice, nu participa la procesul decizional, fiind discriminati de societate.

 

Sursa citata a invocat ca nu exista reglementare juridica impotriva discriminarii romilor si violentei la adresa acestei etnii, cerand statului sa ii ajute in construirea unei imagini pozitive a romilor.

Nicolae Radita a comunicat ca a adresat presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, spicherului Marian Lupu si premierului Zinaida Greceanai o scrisoare prin care solicita aderarea la programul Decadele de Incluziune a Romilor pentru anii 2005-2015.
Protestatarii au cerut, de asemenea, alocarea mijloacelor financiare din buget pentru implementarea unei hotarari de guvern din anul 2006, care prevede anumite imbunatatiri a situatiei romilor. Participantii la mars, spun ca au iesit in strada pentru a-si apara drepturile lor si a copiilor lor, fiind enumerate dreptul la invatatura si la munca. Adolescentii prezenti la miting s-au plans ca frecvent sunt discriminati in scoli din cauza faptului ca sunt de origine roma, sunt insultati de colegi, iar profesorii le dau note proaste.

Cu toate ca cer respectarea dreptului la munca, o parte din romi au spus ca nu vor sa lucreze, specificand ca nu au decat s-o faca. „Sa o faca altii, daca vor", au spus acestia.

Ajunsi la Biroul Relatiilor Interetnice din R. Moldova, acolo unde alti romi sarbatoreau Ziua Mondiala a Romilor printr-un concert, protestatarii au refuzat sa se alaturi, acuzand conducerea biroului de ineficienta in solutionarea problemelor acestei etnii.

Cei prezenti la mars, au protestat tinand in maini pancarte cu slogane. „Vrem drepturi egale, steagul etniei rome. Culoarea albastra simbolizeaza cerul. Partea de jos - verde, reprezinta iarba, iar la mijloc este roata cu 12 spice care simbolizeaza libertatea", a mentionat unul dintre participanti.

In opinia presedintelui Centrului National al Romilor, situatia romilor s-ar putea schimba, daca va fi creat un organ special in cadrul Guvernului care ar aborda problemele romilor direct.

 

www.info-prim.md