Tineri activi - Localitati prospere, marca "CERTITUDINE"



DSC 0044Anul 2013 a început pentru AO CISTE  „Certitudine” cu o notă optimistă. Imediat după vacanţa de iarnă şi pînă în prezent, „Certitudine” a reuşit să viziteze 5 localităţi din Nordul Republicii în cadrul Proiectului „Prin Abilitare Civică a Tinerilor – spre Comunităţi Participative”, implementat cu suportul financiar al FHI360 în cadrul Programului de Consolidare a Capacităţilor Societăţii Civile din Moldova finanţat de U.S.A.I.D., desfăşurând instruiri în domeniul abilitării civice pentru 106 tineri din localitățile: Vrăneşti, Bilicenii Vechi, Grinăuţi, Sofia şi Hiliuţi.

Au fost organizate 5 mese rotunde la care au participat 99 tineri, autorităţile publice locale, organizaţii neguvernamentale, administraţiile liceelor şi gimnaziilor şi alţi actori din comunitate. La aceste mese rotunde au fost scose în evidenţă problemele cu care se confruntă tinerii din aceste localităţi întocmindu-se declaraţii care mai apoi au ajuns pe masa primarului comunităţii urmînd să fie discutate la şedinţele consiliilor.

Participanții au avut oportunitatea de a participa la un program de instruire care a cuprins următoarele subiecte: „Definirea participarii tinerilor, oportunităţi la nivel local de participare a tinerilor”, „Mobilizare comunitară. Metode și tehnici utilizate în procesul de mobilizare a comunității. Voluntariatul.”, ”Colectarea de fonduri”, ”Evaluarea necesităţilor comunităţii”, ”Planificarea activităţii proiectelor”, ”Mobilizarea partenerilor şi resurselor”. Scopul acestor instruiri este implicarea tinerilor în procesul decizional, care doresc schimbări la nivel de comunitate și consideră că prin exemplul propriu dau start acestor schimbări. Punctul forte al programului de instruire a fost metodele de lucru cu tinerii. Formatorii, la fiecare etapa a orelor de curs, au pus în practică exerciții care să-i ajute pe beneficiari sa asimileze informațiile predate, dar să o facă într-un mod distractiv, creativ, liber și interesant. Au fost utilizate diverse metode de învățare, jocuri de rol, activități practice și jocuri energizante.

Pe parcursul instuirilor tinerii din fiecare localitate au format cîte 3 echipe și fiecare dintre aceste echipe identificînd cîte o problemă din localitățile lor care îi vizează pe ei în mod direct, dar de pe urma cărora ar putea beneficia și alte persoane. Tinerii au selectat anume acele probleme care după părerea lor sunt cele mai stringente și rezolvarea lor ar veni să susțină dezvoltarea tinerilor și alternative petrecerii timpului liber.

În baza acestor idei tinerii au elaborat câte o propunere de proiect care urmează a fi analizate și în fiecare din aceste localități una dintre aceste idei va fi susținută din resursele proiectului, iar tinerii din comunitate vor fi cei care vor impelementa acest proiect și vor soluționa o problemă în localitatea lor.

Prin intermediul acestui proiect s-a reuşit să se demonstreze că şi tinerii pot să contribuie la dezvoltarea comunităţilor lor şi să construiască o lume mai bună!!!

Acest proiect este posibil graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), implementat de FHI 360. Opiniile exprimate aparţin AO ”CERTITUDINE” şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, Guvernului SUA sau FHI 360.