SOCIETATEA CIVILA PUNE LA INDOIALA CORECTITUDINEA SI ACTUALITATEA DATELOR PREZENTATE DE CCC



Asociatia Presei Independente (API), initiatoarea campaniei „Avere la vedere", saluta decizia Comisiei Centrale de Control (CCC) a declaratiilor cu privire la venituri si proprietate de a face publice extrasele din Declaratiile cu privire la venituri si proprietate ale unor demnitari si functionari de stat. In 2007 CCC nu a facut publice extrasele din Declaratii, iar in 2006 - le-a difuzat abia la sfarsitul lunii august, transmite Info-Prim Neo cu referire la API.

API apreciaza si faptul ca, in sfarsit, CCC a facut publice practic toate informatiile care nu sunt confidentiale in conformitate cu art. 13 al Legii privind declararea si controlul veniturilor si a proprietatii demnitarilor de stat, functionarilor publici etc. In anii precedenti, CCC prezenta numai datele privind „valoarea totala a proprietatii" si „lista bunurilor declarate", incalcand astfel prevederile legale.

Cu toate acestea, API pune sub semnul intrebarii corectitudinea si actualitatea datelor prezentate de CCC. De exemplu, CCC scrie ca presedintele Parlamentului Marian Lupu detine doua apartamente si un autoturism. Insa, in cadrul campaniei „Avere la vedere", spicherul a declarat ca actualmente detine numai un apartament, mentionand ca in 2007 a vandut unul din imobile, iar anterior si autoturismul personal. API nu exclude ca astfel de inexactitati s-au comis si in prezentarea averilor altor demnitari si functionari publici. API mai remarca ca CCC nu a prezentat extrasele din Declaratiile tuturor demnitarilor si functionarilor, in comunicatul informativ al CCC fiind incluse date numai despre averea a 72 de deputati din 101. La fel, lipsesc extrasele din Declaratiile a 5 ministri din fostul Guvern.

API considera ca progresele inregistrate de CCC in procesarea si publicarea extraselor din Declaratiile cu privire la venituri si proprietate ale unor demnitari si functionari se dat oreaza, in mare parte, presiunilor mediatice exercitate in cadrul campaniei „Avere la vedere" care a fost reflectata pe larg de mijloacele de informare in masa din R. Moldova. API isi exprima speranta ca CCC va inlatura lacunele mentionate, respectand intocmai prevederile legislatiei in vigoare privind declararea si controlul veniturilor si proprietatilor demnitarilor de stat, functionarilor publici etc.

API continua campania „Avere la vedere". Deputatii, ministrii, in special nou-numitii ministri, functionarii publici, alti demnitari care considera ca nu au ce ascunde, sunt in continuare incurajati sa-si faca publica Declaratia cu privire la venituri si proprietate in intregime, plasand-o pe pagina web a Asociatiei Presei Independente (API) - www.api.md. Timp de doua luni, in cadrul campaniei si-au facut publica Declaratia cu privire la venituri si proprietate spicherul Marian Lupu, vicepresedintele Parlamentului Maria Postoico, dep utatii Dumitru Braghis, Grigore Petrenco, Vlad Cubreacov, Valentina Serpul, Vitalia Pavlicenco, Ion Varta, Oleg Tulea si Vlad Filat, primarul general de Chisinau Dorin Chirtoaca, viceprimarul de Chisinau Nistor Grozavu, primarul de Floresti Iurie Tap, viceministrul Educatiei si Tineretului Ion Ceban, ex-ministrul Sanatatii Ion Ababii si actualul ministrul al Dezvoltarii Informationale Pavel Buceatchi.

Conform datelor din comunicatul informativ difuzat de CCC, cel mai bogat demnitar este presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, iar cel mai bogat deputat - vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca. Seful statului detine bunuri evaluate la circa 2,2 mln lei si o cota-parte a valorilor mobiliare la SA „Banca de Finante si Comert" in valoare de circa 7 mln lei. Liderul PPCD detine bunuri materiale in valoare de circa 1,3 mln lei si actiuni in „Prag-3",„Flux", AP Flux, Tara si Fundatia crestina.

 

www.info-prim.md