LEGEA 1% URMEAZA SA RESPONSABILIZEZE CETATENII



Aprobarea Legii 1% va responsabiliza cetateanul si va fi, mai degraba, un gest de sustinere morala a ONG-urilor de catre stat, decit un suport financiar important acordat acestora, au conchis reprezentanti ai societati civile, care au discutat, vineri, intr-o sedinta, conceptul proiectului Legii 1%, elaborat de proiectul PNUD "Dezvoltarea Societatii Civile".
Potrivit Agentiei INFOTAG, Oleg Efrim, unul dintre autorii proiectului legii, a mentionat ca in joc nu sint foarte multi bani la moment, dar aceasta nu ar trebui sa fie o piedica in aprobarea legii. "Daca tinem cont de faptul ca veniturile contribuabililor ar putea creste in viitor, sumele alocate de ei ar fi esentiale pentru activitatea unor ONG-uri, in special din localitatile rurale. In conformitate cu Legea bugetului pentru anul 2008, la capitolul venituri sint trecute putin peste 100 mln lei, ceea ce inseamna ca daca toti contribuabilii ar directiona 1% din venituri unor organizatii non-profit, s-ar aduna circa 1 mln. de lei, ceea ce nu constituie o suma foarte mare", a opinat el.

Discutiile au vizat si mecanismul de sustinere a societatii civile de catre stat, cel de directionare a impozitului pe venit. Oleg Efrim a spus ca una dintre schemele de distribuire a banilor ar fi ca la completarea declaratiei anuale de venit sa se specifice ONG-ul care va beneficia de 1% din venitul contribuabilului respectiv. Un dezavantaj al schemei ar fi acela ca nu toti cetatenii sint obligati sa depuna declaratii dpe venit.

La elaborarea proiectului de lege s-a luat in calcul experienta unor state europene, in special, cea a Ungariei, Poloniei, Romaniei. In sedinta s-a mentionat faptul ca Ungaria, abia in al 5-lea an de la implementarea legii, a reusit sa obtina directionarea veniturilor a 50% din contribuabili catre sectorul neguvernamental.

Un aspect important, la care s-a atras atentia, este ca de aceste fonduri trebuie sa beneficieze doar organizatiile cu statutul de utilitate publica.

Proiectul Legii 1% va permite contribuabililor sa directioneze 1% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit, selectata la dorinta.

 
Infotag