Club de Dezbatere despre angajarea romilor în cîmpul muncii



DSCF1461

La data de 25 februarie 2012, în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, a avut loc Clubul de Dezbatere “De ce romii nu sunt angajaţi în cîmpul muncii?”. La eveniment au participat 35 de studenţi din cadrul diferitor facultăţi ale aceleiaşi universităţi.

Cristina Drumea, specialist principal Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, invitată la eveniment, a declarat că în prezent, în cadrul oficiilor agenţiei sunt înregistrate 718 persoane de etnie romă, cu statut de șomer (2,6% din total), dintre care 67% femei. În anul 2012 au fost înregistraţi 727 șomeri romi (65% femei), dintre care 21 de persoane au fost plasate în câmpul muncii. Reprezentantul agenţiei a menţionat că pe parcursul anului precedent 5 persoane de etnie roma au urmat cursuri gratuite de formare profesională, care ulterior au fost încadrate în cîmpul muncii.

În partea a doua a clubului, Grigore Zapescu, student de etnie roma, a relatat despre experienţele sale de angajare şi a colegului său de facultate, la 2 companii cunoscute pe piaţa Republicii Moldova: Andy’s Pizza şi UniMarket. În ambele cazuri Grigore a nu a primit nici un răspuns de la angajatori, pe cînd colegul său, în 2 zile a fost anunţat că este angajat. În cadrul interviului de angajare cu studentul rom, se adresau întrebări nerelevante poziţiei curente, precum: „Care din părinţi sunt romi?”, „Ai avut de-a face cu poliţia?”, „Ai rude care au fost implicate în activităţi criminale?” şi alte întrebări de acest gen.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional al Romilor, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Centrului de Ghidare în Carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii, cu susţinerea financiară a Ambasadei Olandei la Kyiv, Programul Human Rights Fund.