ECOLIGISTII INDEAMNA AUTORITATILE SA STOPEZE EXTRACTIA PIETRISULUI DIN NISTRU



Asociatia obsteasca "ECO-Tiras" indeamna autoritatile Republicii Moldova si Tiraspolului sa stopeze extractia amestecului de nisip si pietris din Nistru, pe motiv ca aceasta deterioreaza sistemul ecologic al riului. Ilia Trombitchi, directorul executiv al asociatiei, a informat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Agentia INFOTAG, ca mai jos de CHE Dubasari au loc lucrari intense de extractie a amestecului, iar organele de drept nu au nici o reactie nici la tehnica de excavare, nici la camioanele care transporta pietrisul.

Ecologul a spus ca amestecul de nisip si pietris este un substrat pentru depunerea icrelor pentru multe specii de peste, inclusiv nisetru, are un rol de neinlocuit in curatarea biologica a apei din Nistru de poluantii care ajung in riu.

"Lucrarile contravin legislatiei Moldovei, care interzice categoric extractia de nisip si pietris in zonele de protectie a apelor", a amintit Trombitchi.

Liliana Zubco, profesor la Academia de Stiinte a Moldovei, a mentionat ca in lipsa nisipului si pietrisului, care au efectul de filtru natural, fundul riului se mileste.

INFOTAG precizeaza: "ECO-Tiras" este o asociatie transfrontaliera care include 50 de ONG-uri ecologiste din R.Moldova, inclusiv Transnistria, si Ucraina. INFOTAG

 

Sursa: INFOTAG