CAMPANIA DE COMUNICARE IN DOMENIUL PROTECTIEI DREPTURILOR PERSOANELOR CU DISABILITATI



La un an de la semnarea Conventiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Disabilitati, a fost lansata campania de comunicare „Drepturi fara bariere", in sprijinul procesului de ratificare al acesteia de catre Parlamentul R. Moldova. Scopul actiunii consta in reducerea frecventei cazurilor de incalcare a drepturilor persoanelor cu disabilitati (PD), prin cresterea gradului de cunoastere a drepturilor lor si schimbarii atitudinii functionarilor  publici si a societatii fata de problemele acestora.
Potrivit unui studiu sociologic, cel mai frecvent sunt  incalcate drepturile la protectie sociala, accesibilitate, educatie, incadrare in cimpul muncii, asistenta medicala.

Publicurile - tinta ale campaniei sunt persoane cu disabilitati, ONG-uri din domeniu, functionari publici, intreaga societate. Strategia se axeaza pe componenta de difuzare a informatiei privind drepturile PD, motivarea cunoasterii lor, promovarea apelarii la asistenta juridica. In cadrul campaniei vor fi difuzate pliante, materiale informative plasate pe pagina web, articole de presa, scrisori. Prima etapa a vizat instruirea tinerilor - juristi si specialisti in comunicare in domeniul drepturilor PD .

Lansarea campaniei de comunicare urmareste accelerarea procesului de ratificare a Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu disabilitati si, drept urmare, adaptarea legislatiei R.Moldova in domeniul drepturilor PD la standardele europene si internationale. Pina in prezent Conventia a fost semnata de 126 state- membre ONU.

Campania este implementata cu sprijinul Fundatiei „Abilis" din Finlanda, de catre Centrul de Asistenta Juridica pentru Persoane cu Disabilitati - organizatie neguvernamentala, scopul careea consta in protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu disabilitati.

Contacte:
Ion Cibotarica, vicepresedinte
Centrul de Asistenta Juridica pentru Persoane cu Disabilitati
Tel. (022) 28 70 90
e-mail: info@advocacy.md
http://www.advocacy.md/