Lansarea proiectului “Îmbunătăţirea managementului resurselor acvatice şi protecţie ecosistemelor priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”



La 18 ianuarie 2013 în incinta complexului vînătoresc „Fazanul argintiu” a avut loc ceremonia de lansare a proiectului “Îmbunătăţirea managementului resurselor acvatice şi protecţie ecosistemelor priacvatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.

Proiectul este implementat de Societatea Ecologică ”BIOTICA” și finanţat de către Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare şi are scopul de a contribui la managementul apei ce ar atenua riscurile de mediu în favoarea dezvoltării durabile în regiunea Nistrului de Jos. În cadrul proiectului va fi îmbunătăţit sistemul de alimentare cu apă potabilă pentru populaţia din s. Talmaza prin construirea unui nou rezervor de apa şi extinderea conductei în sprijinul eforturilor locale şi va fi ridicată sensibilizarea populației cu privire la necesitatea dezvoltării sistemului de tratare a apei.

Totodată va fi elaborat proiectul ingineresc şi echipamentul hidrotehnic de gestionare a apelor în menţinerea ecosistemelor în zona-nucleu „Lunca Talmaza” - un sit pilot pentru acţiuni de diminuare a riscurilor regionale din contul managementului local. Va fi motivată şi planificată crearea primului loc de depunere a icrelor reglementat în Republica Moldova pe insula Turunciuc, în scopul construirii propriu-zise în viitor a unei ecluze pentru reglementarea nivelului apelor.

Pe ambele maluri ale Nistrului se planifică îmbunătăţirea integrităţii şi capacităţii funcționale a perdelelor de protecţie a apelor în limitele zonei Ramsar. Pentru aceasta vor fi elaborate documente tehnologice şi vor fi plantaţi arbori şi arbuşti în baza acestora, iar populaţia locală va fi informată despre importanța protecției apei şi a patrimoniului naturii. 

În partea transnistreană a zonei Ramsar vor fi efectuate studii şi vor fi identificate habitatele valoroase în conformitate cu metodologia NATURA 2000; se va efectua informarea persoanelor cheie privind legislaţia europeană de mediu şi Convenţia de la Helsinki şi vor fi elaborate recomandări privind regimul de protecție pentru siturile identificate. Se vor organiza măsuri de sensibilizare şi informare a populaţiei de pe malul drept al Nistrului în domeniul legislației de mediu, inclusiv a apei prin intermediul seminarelor organizate şi a unui manual privind legislația de mediu şi va fi promovată multiplicarea rezultatelor proiectului pentru a fi aplicate la o scară mai largă.

La eveniment au participat reprezentanti ai autorităților publice centrale și locale din r. Ștefan-Vodă, s. Talmaza și s. Cioburciu, reprezentanți si sectorului silvic, ONG-uri, reprezentanți de pe malul stîng al Nistrului. 

Informatii mai detaliate: wwww.biotica-moldova.org