„Implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii nu este o povară pentru Administraţia Publică Locală"



Imagine7

8 DECEMBRIE 2012 – Datele studiului „Participarea femeilor şi bărbaţilor din Republica Moldova în procesul decizional” arată că doar 7% dintre femeile şi 8,6% dintre bărbaţii din ţară participă la consultarea bugetului comunităţii, 84% dintre femei nu participă la şedinţele consiliului local şi doar unul din cinci respondenţi se declară informat, în măsură diferită, despre cum se iau deciziile în primărie sau consiliul localităţii de reşedinţă.  

Un astfel de studiu este lansat pentru prima dată în Republica Moldova, de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), cu ocazia demarării  Săptămânii Transparenţei. La eveniment au fost prezente participantele în Programul CIVITA, implementat CPD şi femei cu spirit civic din localitaea Băhrineşti şi raionul Floreşti.


Imagine2CPD a ales să lanseze studiul în Băhrineşti pentru că această localitate este condusă de peste zece ani de o femeie, Feodosia Bunescu, pe care o consideră un model de liderism feminin şi o sursă de inspiraţie pentru alte doamne din comunitate.

Primara Feodosia Bunescu afirmă că implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii nu este o povară pentru administraţia publică locală, dar un beneficiu major: „Împreună cu femeile şi bărbaţii din satul Băhrineşi am reuşit să realizez 28 de proiecte în domenii precum educaţia, asistenţa medicală, prevenirea traficului de fiinţe umane, educaţia electorală, ecologia şi altele. Mulţi dintre ei au fost sceptici la început, însă până la proba contrarie. La început au făcut voluntariat, dar în timp am reuşit să le dau şi salariu.”

„Nu-mi explic de ce alţi primari nu ar încuraja participarea femeilor şi bărbaţilor în procesul de luare a deciziilor, în condiţiile în care ai resurse informaţionale, materiale, oameni competenţi. Devii practic obligat, ca şi persoană în funcţie decizională, să utilizezi aceste bunuri ca să ajuţi comunitatea.”,mai spune Feodosia Bunescu.

Imagine1Potrivit lui Alexei Buzu, directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare: „În Republica Moldova există multe exemple de implicare eficientă a femeilor, în care anume ele au fost catalizatorul pentru a spori nivelul de transparenţă şi implicarea în procesul decizional. În prezent, problema nu constă în faptul dacă să se implice sau nu femeile în procesul de luare a deciziilor, ci în a accelera implicarea lor în acest proces şi anume acesta este şi scopul Programului CIVITA.”

CPD şi-a propus ca prin Programul CIVITA, la care participă 24 de femei din localităţile rurale, să accelereze implicarea lor în procesele decizionale din comunităţi.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltarea anticipează că în cadrul activităţilor întreprinse de către acestea, aproximativ 20 de mii de  cetăţeni- femei şi bărbaţi - vor deveni mai informați şi mai implicați în viaţa comunităţii.

CIVITA este un program unic în Republica Moldova de dezvoltare şi încurajare a spiritului civic în rândul femeilor tinere din zonele rurale. Acesta este parte componentă a proiectului „Abilitarea femeilor din comuniitățile rurale” realizat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova  şi Guvernul Suediei. CIVITA îşi propune să consolideze buna guvernare şi egalitatea de gen la nivel local, prin abilitarea femeilor din zonele rurale de a avea un rol activ în procesul de luare a deciziilor şi de dezvoltare a comunităţilor lor.

Pentru a afla mai multe informaţii despre Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, dar şi despre Programul CIVITA, accesaţi www.progen.md

Acest proeict este implementat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova  şi Guvernul Suediei.

Logo_Fundatia_Soros_Moldova CIVITA_logo-01 cpd_logo_-_old_symbol_-_1 Guvernul_Suediei_sigla