Runda a 7-a a dezbaterilor online Closer2Oxford din Republica Moldova




Proiectul „Closer 2 Oxford @ Republica Moldova” a pornit de la tradiția unor universități ca Oxford sau Cambridge în promovarea libertății de expresie și dezbaterilor în rândul tinerilor, creând o platformă de comunicare dintre studenții și elevii din Republica Moldova și colegii lor din România. În noiembrie, proiectul a realizat un nou succes, introducînd pentru prima dată la nivel național formatul de dezbateri online.
Tematica acestei etape, care s-a desfășurat cu participarea a 44 de echipa din Moldova și România, a fost „E timpul să interzicem publicitatea care se adresează copiilor”. Cea mai bună echipă, în urma arbitrajului efectuat, a fost desemnată echipa din Republica Moldova, reprezentată de Felicia Crețu și Veronica Coroi. Le-am rugat să ne spune cîte ceva despre experiența și impresiile despre acest forma de dezbateri.
„Conceptul de dezbateri online este ușor de manevrat, participanții beneficiind de timp de analiză, informare, căutare de resurse suplimentare pentru construirea unui discurs cât mai convingător, fiind foarte importantă colaborarea între coechipieri.” spune Veronica. Un element cheie în acest forma de dezbateri este să știi stilul partnerului tău.
Totuși fără o oarecare pregătire prealabilă toate acestea nu aveau să fie realizate. „Avînd cunoștințe în acest domeniu, datorită trainingului oferit de organizatorii proiectului anterior, ne-am gîndit să ne încercăm puterile într-un campionat al cărui nume părea extrem de serios. Din acest motiv nu mizam pe un asemenea rezultat, însă ne-am dedicat în totalitate rundei.” spune Felicia.
Elementele-cheie ale unei dezbateri de succes ar fi cunoașterea coechipierilor, perseverența și doza de curaj de a încerca ceva absolut nou.
Le urăm succes fetelor și așteptăm în continuare rezultate frumoase și cît mai mulți tineri dornici de a participa la astfel de dezbateri.
Reamintim că proiectul „Closer to Oxford” este realizat de platforma Ospoon.eu și Asociația ProPlus.md și este finantat de Ministerul Tineretului și Sportului din Republica Moldova și co-finantat de Parteneriatul European pentru Democrație (EPD).