CNPAC a lansat Campania de comunicare „PROTEJEAZĂ-MĂ! EU SUNT MIC!”



lansarea_campaniei_protejeaza-maCampania de prevenire a pedepselor corporale şi a tratamentului umilitor aplicat copiilor de vârstă timpurie a fost lansată, la data de 4 noiembrie 2012, de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC).

Campania “PROTEJEAZĂ-MĂ! EU SUNT MIC!” este adresată părinţilor şi îngrijitorilor care au copii cu vârsta cuprinsă între 0-6 ani şi persoanelor responsabile de educarea/protecţia copiilor.

Campania îşi propune să atenţioneze asupra nevoilor emoţionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le are educarea prin bătaie, umilinţă și neglijare asupra dezvoltării copilului.

Potrivit specialiştilor, perioada de dezvoltare timpurie a copilului reprezintă cea mai sensibilă perioadă de dezvoltare in viaţa fiecărui om. Copiii până la vârsta de 6 sunt cei mai vulnerabili şi total dependenţi de părinţi sau de persoanele care îi îngrijesc. “Dacă copilul mic este înconjurat de influenţe pozitive, el va creşte o persoană inteligentă, bună, sensibilă.  De aceea, ne propunem în cadrul campaniei să ne susţină cît mai mulţi părinţi, îngrijitori, educatori prin promovarea unei educaţii prietenoase copilului, bazate pe necesităţile acestuia, respectându-i, totodată, drepturile”, a menţionat Daniela Sîmboteanu, preşedintele CNPAC.

În cadrul campaniei vor fi difuzate spoturi TV, radio, distribuite materiale informative adresate părinţilor şi specialiştilor din domeniu, organizate ateliere pentru părinţi.

Date statistice:

  • 41,5% din părinţii copiilor de 0-6 ani îşi pedepsesc copiii bătându-i;
  • 16,4% din părinţi îşi bat copiii mai mici de un an;
  • La vârsta de 6-7 ani mai mult de jumătate din copii (57%) sunt supuşi bătăii ca formă de disciplinare.

Studiul naţional „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile familiilor în domeniul  îngrijirii şi dezvoltării timpurii a copiilor”, 2009

***************************************************************************************************************

Campania “PROTEJEAZĂ-MĂ! EU SUNT MIC!” a fost realizată pentru prima dată în anul 2009 în Polonia de Fundaţia “Nobody’s Children”, materialele fiind elaborate gratis de agenţia GREY WORLDWIDE, Polonia. În Republica Moldova Campania este realizată cu susţinerea Fundaţiei OAK şi a Fundaţiei FELICIA.

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii

Tel.: 022 75-88-06, Fax: 022 74-83-78

Web: www.cnpac.org.mdhttp://amicel.cnpac.org.md

E-mail: office@cnpac.org.md

Pentru informaţii suplimentare:

Adelina Sochircă, coordonator comunicare – 022 75 88 06, 069 441 661, e-mail: asochirca@cnpac.org.md