Întreprinzători din stânga Nistrului au fost informați despre avantajele regimurilor comerciale ale Moldovei



DSC_0022Pe 25 octombrie 2012, la Râbnița, în cadrul unui seminar de informare, 25 de agenți economici din partea stângă a Nistrului au fost familiarizați cu avantajele regimurilor comerciale ale Moldovei, în special în cadrul Acordului de Comerț Liber, Aprofundat și Comprehensiv cu UE. Seminarul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, cu sprijinul Programului UNDP „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

În cuvântul de salut, Galina Popic, director al ”Intereconomiservice”, întreprindere afiliată din Râbnița a CCI a Moldovei, a spus că scopul întrunirii este de a aduce la cunoștința oamenilor de afaceri din regiunea transnistreană oportunitățile oferite de regimurile comerciale ale Moldovei, perspectivele, dar și riscurile pe care acestea le implică. ”Odată cu semnarea Acordului de Comerț Liber, Aprofundat și Comprehensiv cu UE vor intra în vigoare noi reguli și cerințe pe care agenții economici trebuie să le respecte, în caz contrar, mărfurile lor vor deveni necompetitive atât din punct de vedere al prețului, cât și al calității”.

Seminarul a fost condus de Inga Ionesii, director al Departamentului Politici Comerciale al Ministerului Economiei al R. Moldova. Ea le-a vorbit întreprinzătorilor despre acordurile de liber schimb pe care Moldova le-a ratificat, precum și despre acordurile care urmează a fi semnate cu Turcia și cu UE.

”La momentul actual Republica Moldova a ratificat noul Acord de comerț cu CSI, care a fost îmbunătățit pentru a înlătura barierele netarifare, fiind bazat pe principiile Organizației Mondiale a Comerțului.

Pentru exportul în statele balcanice există Acordul Central European de Comerţ Liber – CEFTA. Deși piața balcanică este interesantă, agenții economici din Moldova nu valorifică pe deplin avantajele oferite de CEFTA.

În prezent negociem Acordul de Comerț Liber, Aprofundat și Comprehensiv cu UE, care va avea impact asupra întregii țări. Întreprinzătorii autohtoni trebuie să se pregătească, or, odată cu liberalizarea pieței, vor deveni necompetitivi. Posibil ca producătorii din unele sectoare ale economiei chiar să dispară. Businessmenii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de 10 ani pentru a moderniza procesul de producere, a implementa standardele internaționale de calitate. Ei vor beneficia de asistență din partea statului și a UE”, a precizat expertul.

La eveniment au participat întreprinzători din Râbnița, Camenca, Tiraspol ș.a., care activează în sectoarele metalurgic, panificație, industrie ușoară.

Alexandru Tomceac, vicedirector al Fabricii de Textile din Râbnița, a apreciat seminarul ca fiind binevenit. ”Am obținut informații utile, deoarece politicile comerciale ale țării influențează nemijlocit asupra activității noastre. Importăm materie primă din Turcia, iar produsul finit îl exportăm în UE. Odată cu ratificarea acordurilor de liber schimb cu Turcia și UE vom fi scutiți de taxe vamale”.

De aceeași părere a fost și Ludmila Dorohov de la compania ”Tirotex” din Tiraspol.

Martin Serghei, director al firmei ”Bâtmebeli” a spus că apreciază pozitiv seminarul. ”Utilajul de care dispunem este vechi, energofag, nu suntem competitivi pe piață. Caut soluții pentru a eficientiza și reorganiza procesul de producere, pentru ca, în perspectivă, să exportăm marfa noastră. Regimurile comerciale cu cele mai importante piețe ale R. Moldova oferă mai multe avantaje pe care le vom valorifica”.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”este finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Obiectivul general al programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.