Autoritatile sustin un model de actiuni comunitare pentru copiii vulnerabili



Reprezentanta din Republica Moldova a Fundatiei elvetiene €žTerre des hommes", a semnat, la 26 februarie un Acord de colaborare cu Directia municipala pentru protectia drepturilor copilului si 5 primarii din mun. Chisinau.

Acordul de colaborare dintre parteneri creeaza noi oportunitati pentru reactivarea si consolidarea Consiliilor Locale pentru Protectia Drepturilor Copilului (CLPDC) in Unitati de Protectie. CLPDC vor aplica un model de actiuni comunitare axat pe abordarea psiho-sociala, care contribuie la imbunatatirea sistemul actual de protectie a copilului din Republica Moldova.

Modelul de colaborare dintre autoritatile de nivelul I, reprezentate de primarii comunitatilor Budesti, Ciorescu, Cruzesti, Ghidighici si Tohatin, si nivelul II, reprezentate de catre DMPDC, in sustinerea Consiliilor Locale pentru Drepturilor Copilului, este un exemplu care trebuie urmat de catre toate primariile si Sectiile de Asistenta Sociala din tara. Modelul respectiv de actiuni este promovat si in raioanele Soroca, Ungheni prin semnarea recenta a Acordurilor similare de colaborare cu 11 primarii in cadrul proiectului €žFii Ajutor Copiilor Tarii" (FACT II), implementat de catre €žTerre des hommes" in parteneriat cu €žSalvati Copiii" Moldova.

Autoritatile sustin ideea colaborarii prin necesitatea investirii in dezvoltarea echipelor multidisciplinare, constituite din specialisti si actori locali de protectie (asistent social, profesor, medic, politist, etc). La aceasta etapa de implementare a actiunilor pilot, investitiile nu doar financiare, ci si tehnice, umane si institutionale din partea partenerilor sunt orientate spre integrarea sociala a copiilor in comunitate si imbunatatirea situatiei si mediului familial a 40 copii in dificultate.  

In 2008, proiectul FACT II va acorda asistenta tehnica pentru 32 CLPDC din Soroca, Ungheni si mun. Chisinau, capabile sa desfasoare interventii individuale si colective pentru 288 copii. Initiativa proiectului alternativ de asistenta este sustinut de catre SDC, Fundatia Medicor, UNICEF si OSCE.   

 

####

 

Reprezentanta in Moldova a Fundatiei €žTerre des hommes"

 

Cogalniceanu 81 / 1-2, MD- Chisinau / Phone +373 22 23 86 42 / Fax : +373 22 23 34 07

P.O. Box 38 2012 Chisinau - Republic of Moldova - e mail : tdh-moldova@moldnet.md