SECTORUL ASOCIATIV DIN REGIUNEA TRANSNISTREANA ESTE FOARTE SLAB DEZVOLTAT, AFIRMA EXPERTII



Centrul Contact Problema majora a societatii civile din regiunea transnistreana este finantarea, a declarat directorul executiv al centrului €žContact", Serghei Neicovcen, in cadrul conferintei de evaluare €žParticiparea organizatiilor neguvernamentale din regiunea transnistreana la viata asociativa din R. Moldova", citat de Info-Prim Neo.


 

Serghei Neicovcen sustine ca, in comparatie cu partea dreapta a Nistrului, sectorul asociativ din regiunea transnistreana este foarte slab dezvoltat. La moment, in regiune sunt inregistrate circa 700 de organizatii neguvernamentale din diferite domenii. Cel mai efectiv si stabil din punct de vedere economic segment al societatii civile din regiune este cel din sfera sociala, iar cel mai putin dezvoltat - cel specializat in apararea drepturilor omului, afirma Neicovcen.

Potrivit presedintelui Clubului de dezbateri €žIstina" din Tighina, Iulia Coleva, o piedica in atragerea mijloacelor financiare a constituit pana nu demult legea care interzicea finantarea ONG-urilor din exteriorul regiunii, anulata in 2007. ONG-urile din stanga Nistrului nu intotdeauna isi afiseaza activitatea, spune Iulia Coleva, dat fiind faptul ca sunt indeaproape urmarite de organele de drept si securitate transnistrene. Revista pentru tineret, editata de Clubul de dezbateri €žIstina", publica in exclusivitate materiale scrise de copii (poezii, povesti etc.), evitand orice insinuari politice interzise de cenzura existenta, mentioneaza Coleva. Clubul organizeaza de 7 ani dezbateri pentru elevii claselor 7-12 pe diverse teme sociale si politice.

Dupa o evaluare a activitatii din 2007, Centrul €žContact" lanseaza o noua etapa a Programului de stagiu pentru sectorul asociativ din regiunea transnistreana, in cadrul proiectului €žParticiparea organizatiilor neguvernamentale din regiunea transnistreana la viata asociativa din R. Moldova". Proiectul este orientat spre consolidarea capacitatilor liderilor sectorului asociativ din regiune prin accesarea de catre ei a practicilor si cunostintelor organizatiilor neguvernamentale din R. Moldova si conectarea ONG-urilor din regiunea transnistreana la circuitul informational din interiorul sectorului neguvernamental din R. Moldova. In cadrul programului Centrul €žContact" ofera reprezentantilor sectorului asociativ din regiunea transnistreana posibilitatea de a desfasura stagiul in una dintre ONG-urile cu experienta din dreapta Nistrului; de a obtine experienta, cunostinte practice si abilitati noi in administrarea si dezvoltarea organizatiei; de a stabili relatii de afaceri si parteneriat; acces la informatie.

Potrivit coordonatorului proiectului, Daria Mandziuc-Dedcova, in 2007 principalii beneficiari ai proiectului au fost 29 de reprezentanti ai sectorului asociativ din regiunea transnistreana, care si-au facut stagiatura in 17 organizatii neguvernamentale din dreapta Nistrului.

 

www.info-prim.md