Stimularea coeziunii sociale şi dezvoltarea capitalului social prin aprobarea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile pentru anii 2012-2015



STRATEGIA DE DEZVOLTARE A SOCIETĂȚII CIVILE PENTRU 2012-2015, PREZENTATĂ DE VICEPREȘEDINTA PARLAMENTULUI, LILIANA PALIHOVICI, A FOST APROBATĂ DE CĂTRE LEGISLATIV.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, la 28 septembrie 2012, Strategia de Dezvoltare a Societății Civile pentru anii 2012-2015. Proiectul de lege a fost prezentat în plenul legislativului de către Vicepreședinta Parlamentului, Liliana PALIHOVICI.

„Proiectul prezentat este produsul activității unui grup de lucru intersectorial, la care au participat deputații semnatari ai inițiativei, miniștri, funcționari publici și reprezentanți ai societății civile printr-un proces participativ și transparent”, a afirmat Liliana Palihovici în plenul Parlamentului Republicii Moldova, prezentând Strategia de Dezvoltare a Societății Civile.

Strategia de Dezvoltare a Societății Civile pentru anii 2012-2015, adoptată astăzi, își propune să creeze un cadru favorabil pentru dezvoltarea societăţii civile, să stimuleze coeziunea socială şi să dezvolte capitalul social.

Documentul aprobat se înscrie în eforturile de consolidare a societății civile, depuse anterior inclusiv prin realizarea Strategiei precedente pentru anii 2009-2011 și adoptarea Legii Voluntariatului sau Legii cu privire la Serviciile Sociale.

Noua Strategie de Dezvoltare a Societății Civile se axează pe câteva priorități: consolidarea cadrului de participare a societăţii civile la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor; promovarea şi consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile; și dezvoltarea spiritului civic activ şi a voluntariatului.

Unul dintre elementele noi ale Strategiei vizează mecanismele instituţionale pentru colaborarea dintre autorităţile publice şi organizațiile societății civile, prin crearea Unităţii guvernamentale responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.

În finalul prezentării Strategiei, Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihiovici, a mulțumit reprezentanților societății civile care s-au implicat activ in procesul de elaborare a proiectului de lege. Iar speranța exprimată ca „acest proiect să fie susținut astăzi de plenul Parlamentului” s-a împlinit.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului

Sursă: Comunicate.md