Dezvoltarea capacitatii societatii civile in consolidarea parteneriatului cu autoritatile locale



Lansarea proiectului €žDezvoltarea capacitatii societatii civile in consolidarea parteneriatului cu autoritatile publice locale"

Institutul de Rezolvare a Conflictelor - INRECO in parteneriat cu autor itatile publice municipale realizeaza o serie de activitati menite sa democratizeze actul de guvernare la nivel local, prin promovarea transparentei  decizionale si implicarii cetatenilor in actul de guvernare.

INRECO saluta initiativa autoritatilor publice municipale in aprobarea Regulamentului privind transparenta actului decizional (decizia CMC nr. ¼ din 22.01.2008) si initierea procedurilor pentru examinarea Regulamentului privind functionarea Consiliilor Consultative de Cartier.

In cadrul proiectului €žDezvoltarea capacitatii societatii civile in consolidarea parteneriatului cu autoritatile publice locale", sustinut de Institutul pentru o Societate Deschisa prin programul Est-Est: Parteneriat dincolo de Frontiere, in perioada 26-29.02.2008, la Chisinau se vor afla in vizita patru experti internationali din domeniu, din mun. Timisoara (Romania) si Ivano-Frankovsk (Ucraina).

Acest grup va  realiza o serie de intalniri cu primarul general al mun. Chisinau, consilieri municipali, functionarii publici, ONG-urile din domeniul dezvoltarii comunitare din mun. Chisinau, pe tematica implicarii cetatenesti in actul decizional local.

Concluziile vizitei de studiu de la Chisinau vor sta la baza programului pentru vizitele de studiu de la Timisoara (martie 2008) si Ivano-Frankovsk (aprilie 2008), la care vor participa alesii locali, functionarii publici, ONG-urile din domeniul dezvoltarii comunitare din Chisinau.

In luna mai 2008, la Chisinau se preconizeaza realizarea unui seminar international pe tematica Consiliilor Consultative de Cartier, prezentarea Ghidului Cetateanului, desfasurarea Conferintei de Incheiere a proiectului.

Scopul proiectului costa in examinarea si preluarea practicilor de succes &icir c;n guvernarea locala, elaborarea si implementarea mecanismului de implicare a cetateanului in actul decizional local.

Proiectul este implementat in parteneriat cu autoritatile publice locale din cele 3 orase din Republica Moldova, Ucraina si Romania, (Chisinau, Timisoara si Ivano-Frankovsk) precum si cu contributia ONG-lor: Institutul de Rezolvare a Conflictelor  INRECO si Agentia Regionala "Comunitas" (Chisinau), Agentia pentru Informarea si Dezvoltarea Organizatiilor Neguvernamentale (Timisoara) si Asociatia de Dezvoltare Economica din Ivano-Frankovsk.

Pentru contact:
Veaceslav Gututui, director, Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO
373 22 203464, 69335498
E-mail: inreco@mail.md

***


INRECO este o organizatie fondata cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economica a Republicii Moldova in contextul reintregirii teritoriale si integrarii europene prin realizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane si solutionare a situatiilor de conflict, promovarea bunei guvernari.