Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Raionul Sîngerei va avea un incubator de afaceri. Procesul de aplicare a început



DSCN5326

Până la sfârşitul acestui an în raionul Sîngerei va fi deschis un incubator de afaceri. Clădirea viitorului incubator a fost deja identificată. Lucrările de amenajare a încăperilor au început. Urmează să fie selectaţi antreprenorii cu idei de afaceri care merită a fi incubate.

Pentru a vedea care sunt aşteptările, dar şi necesităţile mediului de afaceri din raion, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), administraţia publică locală şi proiectul norvegian ENTRANSE au organizat la Sîngerei un seminar introductiv.

Atât antreprenorii, cât şi reprezentanţii din administraţia publică locală, care au participat la seminar, s-au dovedit a fi bine informaţi. Majoritatea antreprenorilor cunosc ce înseamnă un incubator de afaceri, ştiu, iar unii chiar au beneficiat de programe de suport a IMM-urilor şi înţeleg ce beneficii pot avea, dacă în raion va exista o instituţie de acest gen.

Incubatorul de afaceri din Sîngerei va oferi oficii şi spaţii de producere pentru antreprenorii cu cele mai bune şi viabile idei de afaceri. Iar prin intermediul proiectului norvegian Entranse rezidenţii vor beneficia de training şi consultanţă în administrarea afacerii lor.

Andrei Clopotenco are 23 de ani. A absolvit business şi administrare la USM. A lucrat un an peste hotare, în Portugalia şi Austria, dar s-a convins că este mai eficient să dezvolte o afacere aici, acasă. Cu jumătate de an în urmă a deschis o afacere în domeniul comerţului, în satul Bălăşeşti. Acum Andrei are o altă idee, din domeniul producerii, pe care speră s-o implementeze cu ajutorul suportului din partea incubatorului. Dacă va reuşi să convingă comisia de selectare că ideea lui merită susţinută, Andrei poate deveni membru al incubatorului.

Un alt participant, Ala Guzun, îi îndeamnă pe toţi să muncească şi să aplice la astfel de programe de suport. „Să nu aşteptăm cineva să ne dea. Noi trebuie să muncim şi atunci vom avea”. Doamna Guzun povesteşte că a lucrat peste hotare 3 ani şi jumătate şi se tot întreba cum alţii pot obţine granturi, iar moldovenii - nu. Atunci a căutat pe internet programe. A găsit ODIMM şi a beneficiat de un grant. Acum întreprinderea agricolă pe care o administrează are deja 8 angajaţi.

Cei care doresc să facă parte din incubatorul de afaceri, trebuie să se adreseze la Secţia Economie din cadrul Consiliului Raional Sîngerei. Acolo ei completează un formular în care descriu ideea afacerii, ce produse sau servicii vor oferi, care este piaţa pentru care vor lucra, ce necesităţi vor avea din partea incubatorului. Autorii celor mai bune idei vor fi invitaţi la interviu.

Incubatorul de afaceri din Sîngerei este creat în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport sectorial „Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de Uniunea Europeană. Conform programului, în Moldova a fost preconizată crearea şi dezvoltarea a 5 incubatoare de afaceri. În 2011 au fost selectate raioanele Ştefan Vodă şi Leova, iar în 2012 – Rezina, Sîngerei şi Dubăsari (Coşniţa).

ENTRANSE este un proiect implementat în Moldova de guvernul Norvegiei, în colaborare cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Organizația pentru dezvoltarea sectorului IMM (ODIMM). Misiunea proiectului este să susţină creşterea economică, să contribuie la apariţia locurilor de muncă noi şi, prin aceasta, să contribuie la reducerea sărăciei. Pentru a atinge aceste obiective, Entranse susţine sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.