CONTACT LANSEAZA UN NOU PROGRAM DE STAGIU PENTRU ONG-URILE DIN REGIUNEA TRANSNISTREANA



Centrul CONTACT lanseaza o noua etapa a Programului de stagiu pentru sectorul asociativ din regiunea tranisntreana, in cadrul proiectului €žParticiparea organizatiilor neguvernamentale din regiunea transnistreana la viata asociativa din Republica Moldova".


Proiectul este orientat spre consolidarea capacitatilor a liderilor sectorului asociativ din regiunea transnistreana prin accesarea de catre ei a practicilor si cunostintelor organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova si conectarea ONG-urilor din regiunea transnistreana la circuitul informational din interiorul sectorului  neguvernamental din Republica Moldova.
Programul este implementat cu sprijinul financiar acordat de Fundatia Soros-Moldova si este realizat in parteneriat cu organizatiile neguvernamentale active si cu experienta din Republica Moldova, care lucreaza in domenii precum: mass-media, drepturile omului, social, educatie.


In cadrul Programului de stagiu Centrul CONTACT ofera reprezentantilor sectorului asociativ din regiunea transnistreana posibilitatea de a:

- desfasura stagiul in una dintre ONG-urile cu experienta din dreapta Nistrului;

- obtine experienta, cunostinte practice si abilitati noi in administrarea si dezvoltarea organizatiei;

- acces la informatie (biblioteca, Internet)

- stabili relatii de afaceri si parteneriat;

- participa mai activ la viata asociativa din Republica Moldova.

- alege individual organizatia pentru desfasurarea stagiaturii;

- alege perioada (luna) pentru desfasurarea stagiaturii;

- participa la Programul de stagiu pentru toti lucratorii organizatiei concomitent;

- obtine certificatul de absolvire.

 

La Programul de stagiu pot participa liderii si membrii activi ai organizatiilor obstesti si ai grupurilor de initiativa, studenti si persoane active social din regiunea transnistreana.

Centrul CONTACT ramburseaza stagiarilor cheltuielile pentru trai, alimentare, transport si le ofera bursa.

In anul 2007 principalii beneficiari ai proiectului au fost 29 de reprezentanti ai sectorului asociativ din regiunea transnistreana, care si-au facut stagiatura in organizatiile neguvernamentale din dreapta Nistrului, au participat la vizitele de informare in regiuni, au beneficiat de instruire neformala in cadrul diferitor seminare si ateliere.

 

Rezultatele proiectului, conditiile pentru 2008, precum si opiniile participantilor vor fi prezentate pe 26 februarie 2008, in sala de conferinte a hotelului €žTurist".

 

Iata ce spun persoanele care au participat la programul de stagiu:

 

Liudmila Nicolaeva, presedintele €žAsociatiei Culturii Bulgare", s. Parcani, r-l Slobozia:

Multumesc din tot sufletul Centrului CONTACT si tuturor organizatiilor recipiente pentru instruirea stagiarilor mei. Programul de stagiu este unul dintre cele mai actuale programe din cite stiu eu in prezent.

 

Tatiana Colesnicova, €žEDEM", OR. Dubasari:

Stagiatura ne-a ajutat sa realizam proiectele proprii.

Veaceslav Ursu, Organizatia teritoriala sindicala primara din or. Bender a unii colaboratorilor organelor de drept, s. Varnita:

Datorita acestui program, am reusit sa stabilim relatii de parteneriat cu organizatia recipienta.

Vitalie Rotari, €žFereastra spre lume", or. Tiraspol:

Stagiatura ne-a ajutat sa stabilim noi directii de activitate pentru colaborare.

Natalia Bordan, €žSperanta - familiilor si copiilor", or. Bender:

In cadrul acestui program am obtinut de la organizatiile neguvernamentale cu experienta informatie despre caile de solutionare a problemelor.

Victoria Nagornaia, studenta, Universitatea din Tiraspol:
Impreuna cu alti colegi, sintem deosebit de recunoscatori pentru aceasta sansa oferita de Centrul CONTACT si Centrul Independent de Jurnalism (CIJ). Trebuie sa recunosc ca, la Tiraspol, studentilor le lipsesc aceste posibilitati. Eu vreau sa devin jurnalista TV, dar sint sigura ca ceea ce invat la facultate este prea putin pentru a deveni un bun meserias. La Chisinau, avem ocazia sa luam cunostinta de activitatea mai multor publicatii independente, deoarece sintem implicati in monitorizarea lor. E o mare diferenta intre mass-media de la Tiraspol si cele de la Chisinau. Stagiul care ni s-a oferit ne-a permis sa desprindem mai clar deosebirile si sa apreciem adevaratele principii ale libertatii de opinie.

Olga Batracova, Asociatia familiilor cu multi copii, or. Tiraspol:

In organizatia recipienta am deprins metodele de organizare a evenimentelor si am avut posibilitatea sa particip la realizarea unor actiuni de amploare.

 


* * * * *

 

Centrul CONTACT sprijina initiativa civica, dezvoltarea comunitara si a ONG-urilor din regiunea transnistreana incepind din anul 2003.

Promovind dezvoltarea comunitara in regiunea transnistreana, Centrul CONTACT faciliteaza crearea ONG-urilor in satele din aceasta regiune, organizeaza seminare si ateliere de instruire pentru membrii organizatiilor respective si facilitatorii din regiunea transnistreana, acorda finantare pentru proiecte realizate de catre ONG-urile transnistrene si granturi institutionale din sursele oferite de catre donatori.

 

 

Pentru informatii suplimentare:

Tel/fax: (022) 23-39-47

Natalia Raileanu, coordonator Relatii cu publicul 

e-mail: nraileanu@contact.md

Daria Mandiuc-Dedcova, coordonatorul proiectului

dariam@contact.md  

Centrul National de Asistenta si Informare a ONG-urilor din Republica Moldova CONTACT

http://www.contact.md