Cântecul mării – primul roman al lui Oleg Serebrian



Pe data de 3 august, în incinta Librăriei din Centru a avut loc lansarea romanului Cântecul mării, semnat de Oleg Serebrian - istoricul, geopoliticianul, politicianul și actualul ambasador al Republicii Moldova la Paris, cunoscut după cărțile „Politică și geopolitică”, „Politosfera”, „Despre geopolitică”.

Lansându-l la Paris și Cernăuți, autorul nu a ezitat să lanseze romanul și la Chișinău.

Romanul Cântecul Mării a fost început la 17 februarie 2008 în Vijnicioara și încheiat la 17 iunie 2011 la Paris, iar pagina de debut a acestui roman găzduiește următorul mesaj: "Dedic această carte sutelor de mii de bucovineni şi basarabeni care au trecut prin calvarul exodului din anii 1940 şi-n mod special, amintirii bunelului meu, Petru, fost secretar al primăriei din Hădărăuţi, Guvernământul Bucovinei, refugiat în Banat şi străbuneilor mei, Alexandra şi Dumitru, deportaţi în Siberia".

De menționat, că Oleg Serebrian a uimit pe mulți din cunoscătorii lucrărilor sale precedente cu această recentă lucrare care ”abundă de fapte și împrejurări istorice”. Caracterizat de criticul literar Mircea Ciobanu, drept ”un scriitor de o corectitudine politică înspăimântătoare”, autorul ține cu adevărat să aducă la cunoștința cititorilor săi că grație anume caracterului său foarte responsabil, a vrut să fie într-atât de atent la detalii, încât chiar a căutat în calendarul anului 1940, ca ziua de 28 iunie, care în roman e zi de studiu, să nu fie cumva zi de duminică. Un roman, așadar, în care totul coincide istoric, totul e corect. Poate prea corect căci aceiași critici spun despre personajele serebrianiene: ”autorul este atât de deștept, încât toate personajele lui sunt deștepte.” O adevărată paradă de erudiție.

”Este un roman de început. Un antrenament, practic. Foarte multe emoții am avut, temeri chiar, înainte de a-l prezenta cuiva să-l citească ”, mărturisește autorul.

Îl cunoşteam pe Oleg Serebrian ca universitar, ca politician şi diplomat. Am apreciat calitatea rigorii şi viziunea lucrărilor sale de geopolitică. Cu Cântecul mării, am plăcerea să descopăr un romancier. Un scriitor.Cântecul mării, acest roman cu aer de tangou, ne prezintă pe fundalul evenimentelor din 1944 istoria dragostei palpitante şi încordate dintre Marta şi Filip Skawronski”, scrie în cotidianul Timpul, Catherine Durandin, scriitoare, profesoară la Institutul Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris.

”Cartea lui Oleg Serebrian este un film. Mai ales pentru un om cu imaginație. Dacă reușești să citești această carte în două zile sau cât ai nevoie pentru a o citi, imediat devii regizorul acestui film”, spune Vasile Botnaru, jurnalist, director al Biroului Europa Liberă pentru Moldova.

Deși după îndemnul de a turna un film după această carte, autorul romanului Cântecul Mării, Oleg Serebrian a schițat un zîmbet modest și totodată încântat, el a asigurat pe toți cei prezenți că acest roman în afară de varianta română și franceză, va fi tradus și în limba germană și ucraineană, neinfirmând astfel și posibilitatea creării unui material cinematografic în baza cărții.

 

Iulia Brad