Acces la studii pentru persoane cu dizabilităţi de vedere



Persoanele cu dizabilităţi sunt, sau în cel mai rău caz- trebuie să fie membri egali ai societăţii. Tinerii cu dizabilităţi au dreptul la studii, acest drept fiind prevăzut de legea Protecţiei sociale a invalizilor. Conform articolului 21, capitolul IV al respectivei legi, organele învăţămîntului public, în comun cu organele de ocrotire a sănătăţii, muncii şi  protecţiei  sociale, sunt  obligate  să  asigure  căpătarea  de către  invalizi  a  studiilor medii generale, medii de  specialitate  şi superioare  în  conformitate  cu programul  individual  de  reabilitare.

Instituţiile de învăţămînt,în comun cu reprezentanţii organizaţiilor obşteşti ale invalizilor, pot stabili înlesniri suplimentare pentru instruirea invalizilor. Deasemenea, anual, pentru tinerii ce fac parte din categoriile social vulnerabile, printre care şi tinerii cu dizabilităţi,  este prevăzut un număr de locuri bugetare. Prin urmare 15 % din numărul total de locuri bugetare, sunt destinate categoriilor defavorizate.

Pentru a putea beneficia de această facilitate- persoanele cu dizabilităţi trebuie să prezinte copia certificatului de invaliditate, precum şi să indice în fişa pe care o completează la admitere- faptul că optează pentru a beneficia de admitere preferenţială, în baza celor 15 % de locuri bugetare, oferite de stat.

Mai mult decît atît, un avantaj pentru studenţii cu dizabilităţi de vedere, constă în existenţa unui centru-suport, destinat elevilor şi studenţilor cu dizabilităţi vizuale din Republica Moldova, indiferent de instituţia superioară în care aceştia îşi fac studiile.

Centrul Fără Bariere pentru Studenţi şi Elevi cu Dizabilităţi de vedere, şi-a început activitatea în luna septembrie a anului 2008, ca rezultat al unei fructuoase colaborări dintre Societatea Orbilor din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova,   Universitatea Comenius din Bratislava, Slovacia şi Universitatea Karlsruhe din Karlsruhe, Germania.   În luna iunie 2011, SOM, alături de Centrul „Speranţa” pentru copii cu dizabilităţi locomotorii, au obţinut menţiuni pentru două proiecte reuşite, prezentate în cadrul Premiilor Fundaţiei ERSTE pentru integrare socială. Proiectul înaintat de SOM presupune extinderea serviciilor Centrului Fără Bariere, crearea unei biblioteci electronice, care va conţine cărţi şi manuale destinate studenţilor slabvăzători şi nevăzători.

La ora actuală, centrul dispune de o bibliotecă electronică de cîteva sute de cărţi şi manuale, în diverse domenii precum: medicină, anatomie, psihologie, jurnalism şi ştiinţe ale comunicării, informatică, etc. Curînd va avea loc lansarea site-ului, iar biblioteca electronică, care urmează să fie îmbogăţită va fi accesibilă pe internet. Deasemenea, în cadrul centrului, studenţii şi elevii cu dizabilităţi de vedere, pot dispune, de servicii de scanare la comandă a cărţilor, manualelor, sau a oricăror altor materiale, de convertirea materialelor în diferite formate accesibile- audio, etc, navigare nelimitată şi gratuită pe internet, imprimare în format braille, precum şi în scris plat (obişnuit).

În caz de necesitate a studentului, coordonatorii centrului colaborează cu cadrele didactice, în scopul stabilirii unui program de studii adaptat necesităţilor studentului. Centrul dispune de calculatoare dotate cu programe cititoare de ecran (Jaws, Virgo, Expresivo etc), precum şi programe de mărire a textului destinate studenţilor cu disabilităţi de vedere, precum şi de dispozitive de mărire a imaginii, care permit vizualizarea întru-un format mărit a imaginii direct de pe suport-hîrtie.

Pe parcursul a cei 4 ani, din momentul inaugurării Centrului-suport Fără Bariere pentru Studenţi şi Elevi cu dizabilităţi de vedere, s-a demonstrat în mod practic facilitarea procesului de învăţămînt a studenţilor cu deficienţe vizuale, datoratгă existenţei acestui centru.

D-na Larisa Celan, Coordonatorul Centrului, precum şi echipa angajaţilor, invită toţi studenţii cu dizabilităţi de vedere, de a se alătura grupului de beneficiari ai centrului.

Adresa Centrului: Oraşul Chişinău, str. Alexei Mateevici nr Bl. 4 al USM, etaj 2, auditoriul 255

Vă aşteptăm cu drag.

Asistent în relaţii publice, în cadrul Centrului-suport Fără Bariere pentru Studenţi cu Dizabilităţi de Vedere- Livia Pînzari