TINERII VOLUNTARI INITIAZA PROIECTUL "COPACUL DE HIRTIE"



Copacul de HartieLuna februarie a inceput la Razeni cu implementarea unui proiect interesant si ambitios initiat de tinerii voluntari ai Asociatiei obstesti €žEco-Razeni". Ei, au gasit util faptul ca ar putea sa colecteze hirtie uzata si sa o vinda iar cu banii adunati sa cumpere in primavara copaci pe care sa-i sadeasca in curtea scolii, marginea drumurilor sau in locul copacilor taiati.

Tinerii voluntari au analizat, la sedintele de duminica din cadrul Centrului de Informare si Instruire pentru Tineri €žValul III", situatia fisiilor verzi si a copacilor noi plantati in localitate, astfel au  observat ca situatia lor nu e prea buna si au propus sa realizeze proiectul €žCopacul de hirtie" care are ca scop sensibilizarea tinerilor asupra efectelor defrisarilor si protectia mediului prin reducerea cantitatii de hirtie care este aruncata la gunoi (reducere deseuri), prin cresterea cantitatii de hirtie reciclata (reducere numar de copaci taiati pentru producerea hirtiei) si respectiv prin refacerea zonelor verzi (plantarea de copaci).

Tinerii voluntari au mers initial si au informat toti copii din cadrul Liceului Teoretic Razeni despre intentia lor si le-au comunicat de ce este important sa avem un comportament responsabil fata de mediul inconjurator, cum se obtine hirtia pe care scriu si citi copaci au fost taiati pentru a produce o anumita cantitate de hirtie. Voluntarii au indemnat pe toti elevii sa fie activi si sa doneze cit mai multa hirtie, pentru ca fiecare 12 kg de hirtie uzata donata inseamna un nou copac plantat. Actiunea €žCopacul de hirtie" inceputa la 4 februarie va continua pina la sfirsitul lunii aprilie cind copii vor organiza impreuna festivalul €žCopacul de hirtie".

In prima saptamina a campaniei de colectare a hirtiei uzate au fost colectate deja 315 kg de hirtie. Copiii se organizeaza in grupuri si incearca sa adune cit mai multa hirtie pentru a fi premianti in cadrul festivalului din luna aprilie. Cei mai activi s-au dovedit a fi copii claselor primare care cu entuziasm deosebit aduna in fiecare zi hirtie uzata.

Prin actiunea respectiva, Asociatia obsteasca €žEco-Razeni" doreste sa atraga atentia membrilor comunitatii asupra problemei taierii masive a copacilor si sa contribuie la dezvoltarea constiintei ecologice la membrii colectivitatii locale.

Programul de voluntariat al  Asociatiei obstesti €žEco-Razeni" a fost constituit in decembrie 2006 si la moment are 27 tineri cu initiativa din localitate. Unul dintre obiectivele acestui program este educarea tinerei generatii in spiritul protectiei mediului, prin implicarea ei activa in activitati ecologice.

 

http://ecorazeni.wordpress.com