JURNALISTII DIN R. MOLDOVA VOR PUTEA BENEFICIA DE ASISTENTA JURIDICA GRATUITA



juristii_drepturile_omului.jpgJurnalistii de investigatie din R. Moldova vor putea beneficia de asistenta juridica gratuita din partea Organizatiei €žJuristii pentru drepturile omului", intr-un proiect in cadrul Programului Preliminar de Tara a Corporatiei Provocarile Mileniului. Despre aceasta s-a anuntat luni, 18 februarie, in cadrul unei conferinte de presa, transmite Info-Prim Neo.

La 1 ianuarie 2008, cu suportul Guvernului Statelor Unite, €žJuristii pentru drepturile omului" au lansat proiectul €žAsistenta juridica gratuita jurnalistilor de investigatie". Proiectul ofera asistenta juridica gratuita jurnalistilor moldoveni care realizeaza articole de investigatie si anchete reportericesti. In premiera pentru R. Moldova a fost creata o €žlinie fierbinte" pentru consultatii imediate - 260937.

Potrivit lui Vitalie Zeama, reprezentant al organizatiei, jurnalistii vor putea fi ajutati, pana la publicarea materialelor, sa evite capcanele juridice care ii pot face pe ei sau publicatia pe care o reprezinta vulnerabili la persecutari sau actiuni in judecata. De asemenea, organizatia va oferi si reprezentarea gratuita in instantele judiciare nationale.

Olivia Partac, reprezentant al Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX) a declarat ca scopul proiectul este sa stimuleze jurnalismul de investigatie. In R. Moldova sunt destul de putine articole de investigatie si unul dintre motive este ca jurnalistii se simt neprotejati, inclusiv in fata justitiei, a mentionat ea.

Proiectul este sustinut de Programul Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in R. Moldova, administrat de Agentia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de Tara a Corporatiei Provocarile Mileniului. Programul este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala cu sustinerea tehnica din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

 

Sursa: Info-Prim Neo