TINERII LIDERI SE IMPLICA IN SOLUTIONAREA PROBLEMELOR COMUNITARE



15 grupuri de initiativa si ONG-uri de tineret din Moldova au implementat in perioada septembrie 2007- ianuarie 2008 diverse proiecte de dezvoltare a capacitatilor de leadership comunitar si civic ale tinerilor, transmite Info-Prim Neo.

Initiativa Tinerilor Lideri este o componenta a Programului de Dezvoltare Participativa a Comunitatilor din R. Moldova (CPP) USAID/IREX - program de cinci ani pentru sporirea constiintei civice, promovarea participarii cetatenesti, si ameliorarea conditiilor de viata si cele sociale in Moldova.

Potrivit unui comunicat de presa al IREX/CPP, obiectivul major al initiativei date a fost sporirea nivelului de participare a tinerilor in viata sociala si procesul de luare a deciziilor. CPP a acordat 15 granturi grupurilor de initiativa, in suma totala de aproximativ 70 mii USD. Conditia de baza a fost ca proiectele sa fie initiate si implementate exclusiv de catre tineri, si, in caz de necesitate, doar cu o as istenta din partea adultilor. Numarul beneficiarilor este estimat la circa 21 mii de persoane.

Proiectele sustinute in cadrul rundei au fost diverse si au inclus: procurarea echipamentelor pentru revitalizarea centrelor sportive, crearea retelelor de radiouri scolare si initierea tinerilor in managementul unei afaceri. Runda data a oferit tinerilor oportunitatea reala de a decide asupra problemelor comunitare care ii afecteaza direct si de a le solutiona, sustine Iulia Sevciuc, asistent superior pentru proiectele speciale IREX/CPP.

Constantin Vlas, liderul grupului de initiativa din satul Sarata Galbena, raionul Hancesti, relateaza ca inainte de cooperarea cu CPP tinerilor din sat le lipsea un loc de agrement si petrecere a timpului liber. Din cauza acestei probleme, tinerii au decis sa renoveze scuarul din centrul satului. €žScuarul a fost doar inceputul. Seria schimbarilor pe care le vom face va continua. Acum suntem siguri pe fortele proprii si schimbarile pe care putem sa le producem", a remarcat tanarul de 17 ani.

Initiativa Tinerilor Lideri face parte din Proiectele Societatii Civile ale CPP, care a sustinut pana in prezent 185 grupuri comunitare si ONG-uri. Programul este finantat de catre Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si administrat de catre Consiliul pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

www.info-prim.md