Corupţia în justiţie poate fi eliminată prin adoptarea a două proiecte, CAPC



Două proiecte de legi care se referă la sistemul judecătoresc, ajunse în comisiile parlamentare, vin să combată corupţia în rândul justiţiei. De această părere sunt experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care le-au supus expertizei coruptibilităţii, transmite Info-Prim Neo.

Unul dintre proiecte se referă la modificarea şi completarea Legii privind organizarea judecătorească şi Legii cu privire la statutul judecătorului. Potrivit proiectului, judecătorii, în caz de comitere a unui act de corupţie, vor fi traşi la răspundere fără acordul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. „Aceasta ar putea să asigure proceduri mult mai eficiente de tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au comis acte de corupţie”, a spus într-o conferinţă de presă Marina Kalughin, expert CAPC.

Proiectul mai prevede excluderea factorului uman în numirea completului de judecată, prin instituirea unui program electronic, care va selecta inclusiv preşedintele completului. Pentru completele de judecată cu şase şi mai mulţi judecători va fi instituită funcţia de vicepreşedinte.

Proiectul mai prevede aplicarea unei proceduri speciale de verificare a stării sănătăţii candidaţilor la funcţia de judecător, inclusiv va fi verificată starea psihică şi psihologică a judecătorilor o dată la cinci ani. Certificatul şi concluziile vor fi prezentate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Unica obiecţie a CAPC este că ar fi mai sigur dacă Consiliului Superior al Magistraturii i s-ar prezenta doar concluziile, nu şi certificatul propriu-zis, deoarece certificatul conţine date cu caracter personal.

Evaluarea performanţelor judecătorilor se va face o dată la trei ani. „În opinia noastră, ar fi mai bine ca acest termen să fie o dată la cinci ani, deoarece procedurile ar putea să fie de durată. Pentru a nu concentra eforturile asupra procedurii de evaluare a performanţelor, credem că acest termen ar trebuie să fie de o dată la cinci ani”, a spus expertul CAPC.

Al doilea proiect de lege supus expertizei coruptibilităţii se referă la selectarea, avansarea în carieră şi evaluarea performanţelor judecătorilor. Marina Kalughin a spus că acest lucru se va face de către două instituţii noi în domeniul justiţiei – Colegiul de selectare şi Colegiul de evaluare a performanţelor judecătoreşti. În ambele cazuri membrii colegiilor sunt numiţi de către CSM. „Dacă această decizie va aparţine în exclusivitate CSM-ului, există riscul să fie selectate în exclusivitate persoane loiale sistemului judecătoresc”, a menţionat Marina Kalughin. Potrivit CAPC, aceste persoane trebuie să fie numite de către Ministerul Justiţiei, Parlament şi CSM.

Coordonatorul de programe CAPC, Stela Pavlov, a menţionat că aceste expertize au fost realizate în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative – etapa a V-a”, care este susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltarea şi Cooperare Internaţională”.

http://www.info-prim.md