Voluntarii de la „Médecins du Monde” au stimulat găsirea de soluţii la problema traficului de fiinţe umane



Activitatea de voluntar îți oferă multe șanse de a te dezvolta, de-a te afirma şi, de ce nu, chiar de a-ți împlini visurile. Asumîndu-mi responsabilitatea de voluntar la organizația neguvernamentală „Médecins du Monde”,  am devenit pe zi ce trece mult mai încrezută în propriile forţe. După mai bine de un an și jumătate de activități, am avut ocazia să-mi realizez un vis mai vechi, anume acela de a fi actriță. Aceasta a aparut odată cu organizarea teatrului social în cadrul Săptămînii Naționale a Voluntariatului, manifestare ce a avut loc în perioada 12-20 mai 2012, în scopul punerii în evidenţă a importanţei voluntariatului, precum  și a serviciilor acordate de organizațiile-gazdă.

Activitatea noastră a constat în organizarea unei scenete avînd ca temă traficul de ființe umane. Astfel,  12 voluntari, din echipa cărora am făcut parte şi eu, au lucrat asupra unei situaţii care, din păcate, se poate întîlni foarte des în familiile din Moldova. S-a prezentat cazul unei familii în care tatăl e violent şi consumator de alcool, motiv pentru care mama, dar mai ales copiii, suferă foarte mult și, drept consecinţă, nimeresc în traficul de fiinţe umane.

Prezentările au avut loc în Liceul Teoretic Glinjeni r. Făleşti, Liceul Teoretic „D. Cantemir” Glodeni, Liceul Teoretic „Olimp” Sîngerei şi Liceul Teoretic Corlăteni r. Rîşcani. Elevii instituţiilor în care am fost s-au arătat interesați de subiect,  iar în urma organizării prezentărilor pot afirma că elevii înțeleg mai bine acum care este esenţa problemelor cu care se confruntă societatea noastră. Important este că tinerii au încercat să introducă schimbarea care, de fapt, este momentul cheie al teatrului social. Elevii au ieşit ei înşişi în scenă şi s-au pus în pielea unui actor. Au avut astfel posibilitatea să genereze idei pentru găsirea de soluţii în    situaţii de violenţă domestică şi trafic de fiinţe umane.

În cooperare cu autorităţile locale şi partenerii din Bălţi şi din 5 raioane din nord (Făleşti, Floreşti, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei), precum si din Regiunea Transnistreană, „Médecins du Monde” desfăşoară proiectul: „Promovarea drepturilor omului pentru victimele traficului de fiinţe umane în Moldova şi Transnistria prin asistenţă  multidisciplinară şi prevenţie”. Abordarea integrată a „Médecins du Monde” combină activităţi de prevenţie, de asistenţă a victimelor directe şi indirecte, precum şi de consolidare a capacităţilor locale. Asociaţia „Médecins du Monde” este prezentă în Moldova din 2005.

 

Dana Turcu

Voluntar „Médecins du Monde”