Un Vis împlinit la Băcioi



1 iunie. De dimineaţă, în curtea şcolii primare din Băcioi e un aer de mare sărbătoare – Centrul Comunitar „Vis”, cu sediul în clădirea şcolii, împlineşte 5 ani. Se instalează corturi, boxe, se agaţă baloane, copiii mişună prin curte, pregătind un tîrg de obiecte făcute de ei… Frizeriţa din localitate le face fetelor coafuri sofisticate. Nenea Ion, un agent economic care îi îndulceşte la fiecare sărbătoare, apare cu un tort aniversar, pe care sînt gravate cuvintele – „VIS – 5 ani”.

Cînd totul e gata, începe să răsune tare muzica de sărbătoare şi prind a sosi oaspeţii. O fetişcană îmbrăcată în costum popular îi prinde pe fiecare la poartă şi le agaţă în piept cîte o floare confecţionată de copii. E Valentina, care a început să frecventeze Centrul 5 ani în urmă. „La Centru facem diferite activităţi interesante. Aici am învăţat multe lucruri noi, lucruri care nu te învaţă în altă parte. Am învăţat să fac tablouri, flori, desene frumoase”, spune fata.

Ceva mai încolo două cuconiţe frumoase stau la taifas. În faţa lor e o masă plină de flori, tablouri şi mărgele confecţionate manual. Fetele îmi spun că e un tîrg cu vînzare şi că multe dintre obiectele de acolo sînt confecţionate de mîna lor. Le laud măiestria apoi le întreb cum e la Centru. „Mie îmi place să vin la Centru, pentru că aici faci multe forme, flori. Vin aici în fiecare zi. Toţi copiii aici sînt bucuroşi, se joacă şi învaţă diferite lucruri”, spune Corina. Pe Jana abia o pot auzi, din cauza muzicii care răsună foarte tare: „Aici mă distrez, mă joc cu prietenii mei, citesc. Îmi place la Centru pentru că sînt multe lucruri de făcut: facem forme din hîrtie, cîntăm, scriem”.

Ceilalţi copii de la Centru sînt deja adunaţi într-o masă multicoloră, care nu se vede de după baloanele pe care le ţin şi aşteaptă, emoţionaţi, să-şi arate fiecare numărul artistic – cîntec, dans sau poezie. Sărbătoarea începe.

Sub un alt cort, stă o altă masă multicoloră de copii cu baloane în mîini, care aplaudă frenetic fiecare număr artistic al copiilor din Băcioi. Sînt reprezentanţi din partea „fratelui mai mare” al Centrului – Centrul Comunitar „Unitate”din Tudora, care au sosit împreună cu directorul Centrului „Unitate”, Liliana Malancea. „Mă bucur foarte mult de echipa care s-a format aici. Este o echipă plină de energie, plină de bunătate, de răbdare, dragoste. Sînt puţini oameni pe pămînt care au aşa calităţi – să facă un lucru în comunitate, să crească copii care să devină personalităţi şi să-i formeze copilului un caracter sănătos”, spune Dna Liliana.

Printre oaspeţii adunaţi la eveniment se află toţi acei care i-au susţinut pe aceşti copii timp de 5 ani. Primăria a acordat centrului spaţiu în clădirea şcolii şi susţine cheltuielile operaţionale ce ţin de electricitate, încălzire ş.a.m.d. Secţia de Asistenţă Socială din comunitate se implică activ în depistarea problemelor în familiile copiilor şi în rezolvarea acestora. Şcoala primară şi Liceul „Grigore Vieru” colaborează eficient cu Centrul; de asemenea, elevii liceului sînt voluntari şi prieteni apropiaţi ai copiilor de aici. Agenţii economici se implică foarte activ în viaţa copiilor de la Centru. Datorită acestora, Centrul a obţinut internet gratis şi a fost conectat la reţeaua TV gratis. Voluntarii de la frizerie le fac coafuri copiilor, iar dl Ion Borş le aduce dulciuri. De asemenea, medicul veterinar le-a pregătit copiilor o excursie la crescătoria de struţi şi le-a oferit informaţii ce ţin de îngrijirea animalelor etc.

„Pentru ca serviciile pe care le oferă Centrul să fie eficiente, am avut nevoie de instrumente şi tehnici de lucru. Aceşti paşi i-am făcut cu cei care aveau o experienţă în acest domeniu. Pe lîngă posibilităţile noastre, pe lîngă susţinerea Organizaţiei noastre (KHSIMA) şi a tuturor instituţiilor noastre, am avut nevoie şi de recunoaşterea şi de susţinerea întregii comunităţi, pe care sînt convinsă că am căpătat-o”, spune Liliana Celcinschi, directorul Centrului Comunitar „Vis”. Şi într-adevăr, comuna Băcioi se implică foarte activ în activităţile Centrului şi în viaţa copiilor din familii social vulnerabile. De ce fac acest lucru? Răspunsul tuturor e același – au grijă de aceşti copii, pentru că ei reprezintă viitorul nostru şi al ţării.

Adunaţi într-un grup aparte, mai în spate, stau, emoţionaţi, părinţii beneficiarilor. E o bucurie pentru ei să-şi vadă odraslele aşa gătite şi să-i admire cît sînt de deştepţi şi de cuminţi. O doamnă urmăreşte cu mare atenţie o fetiţă cîntînd la acordeon. O întreb cine e şi îmi spune că e fiica dumneaei. Doamna Galina are 7 copii şi 4 dintre ei au frecventat Centrul. Are cu cine se mîndri – în afară de fetiţa care cîntă la acordeon, mai are un băiat care a căştigat două medalii la box. „Ei aici învaţă atîtea lucruri frumoase. Eu acasă repede le arăt cele mai importante lucruri, că nu am timp şi nu am posibilitate să-i învăţ. Dar aici specialiştii au atîta răbdare, atîta dragoste de copii. Ultimii mei copii nu au avut parte de grădiniţă. Dar aici – mai ies în societate, deprind cultura de a vorbi, i-au învăţat să facă flori, desene, obiecte din ghips… ”, spune dnei.

Sărbătoarea continuă cu mare fast, multă muzică, dansuri şi poezii. În cadrul ei îşi demonstrează talentele şi voluntarii Centrului. Trei ore trec aproape neobservate, în ciuda soarelui şi a căldurii de afară. Apoi fiecare copil primeşte cadouri şi o porţie bună de îngheţată, de care ne bucurăm şi noi, oamenii mari, care am rătăcit cîteva ore în minunata lume a copilăriei.

Centrul Comunitar „Vis”, din comuna Băcioi a fost creat în 2007 de către Keystone Human Services International Moldova Association, cu scopul de a oferi suport copiilor din familii vulnerabile, inclusiv copiilor cu dizabilităţi din comunitate. El a fost creat în baza unui grant deţinut de la Comisia Europeană şi în parteneriat cu autorităţile locale din Băcioi şi cu Centrul de zi „Speranţa”. Centrul „Vis” oferă suport psihologic, educaţional şi social copiilor din comunitate. În 5 ani, Centrul a acumulat multă experienţă în vederea susţinerii copiilor din familii social vulnerabile. În prezent beneficiari ai Centrului sînt 45 de copii din Băcioi.