MAI MULTE ORGANIZATII SOLICITA SELECTAREA PIESELOR PENTRU "EUROVISION" DUPA CRITERII CARE AR ASIGURA



Promotori ai drepturilor copilului din Moldova, organizatii neguvernamentale si structuri locale, solicita ca piesele pentru concursul "Eurovision"sa fie selectate dupa criterii suplimentare, pe langa cele non-politice si non-comerciale, care ar asigura respectarea drepturilor si protectia copilului, transmite Info-Prim Neo.

Prin intermediul unui comunicat de presa, organizatiile solicita si insista sa fie aprobate criterii de verificare a continutului oricarei piese de catre un juriu in perioada anterioara preselectiei nationale. Semnatarii fac referire la piesa prezentata de catre interpretul Alexandru Bognibov in cadrul preselectiei nationale a concursului €žEurovision 2008". In opinia lor, piesa "I love the girls of 13 years old" ("Iubesc fetele de 13 ani") are un continut erotic, propaga abuzul fata de copii si pedofilia. Desi a fost respinsa la etapa preselectiei, piesa a fost lansata pe internet si poate fi accesata de oricine si oricand, se arata in comunicat.

Semnatarii comunicatului isi exprima indignarea si dezacordul fata de propagarea unei astfel de piese, continutul careia contravine drepturilor copiilor si indeamna publicul la comportamente amorale si abuz sexual fata de copii. Lipsa unor criterii clare de selectare a pieselor muzicale pentru etapa nationala "Eurovision" permite propagarea abuzului si promovarea tolerantei fata de folosirea imaginii copiilor ca si obiecte sexuale, declara organizatiile semnatare.

Lorena Ghitu, coordonator de proiect CCF Moldova, a declarat pentru Info-Prim Neo ca un comunicat similar a fost trimis si pe adresa Procuraturii. Daca organele de drept nu se vor sesiza, organizatiile semnatare vor recurge la alte actiuni.

Comunicatul de presa este semnat de catre Directia Municipala de Protectie a Copilului din Chisinau,organizatia neguvernamentala "CCF Moldova - Copil, Comunita te, Familie", Centrul Social al Bisericii Ortodoxe din Moldova "Agapis", "International Relief Frandship Foundation" (IRFF), Centrul de prevenire a traficului de fiinte umane, Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Centrul National de Prevenire a Abuzului Copilului (CNPAC), Asistenta Sociala Ialoveni si Asociatia Parintilor Adoptivi din or. Ungheni.

 

Info-Prim Neo